Българинът харчи една пета от доходите си за жилището

1/4 от доходите на домакинствата в ЕС отиват за покриване на разходите по жилището, показват данни на “Евростат”.
В България обаче този дял е по-нисък. У нас домакинствата харчат 18,8% от доходите си, за да плащат наеми, ток, вода, газ .

По-малко, отколкото на българите, излизат разходите за дома само в 4 страни от ЕС – Малта, Литва, Кипър и Естония.

Със същия дял от 18,8 на сто пък са още и Португалия и Словения. Най-скъпо излиза жилището в Дания и Финландия. Там домакинствата харчат за него съответно 29,4 и 28,2% от доходите си. Високи са разходите за дома и битовите сметки във Франция, Швеция, Чехия и Великобритания. Всички тези страни са с по-висок дял на харчовете за жилището от средните нива за целия ЕС.
item_itemimotДанните са за 2015 г., като само за България са от 2014 г. Като сума годишните разходи за дома у нас са били 5,423 млрд. евро. Европейската статистическа служба е сравнила и динамиката на жилищните разходи от 2005 г. насам.
Така за 10 години в България повишаването на дела на доходите, който отива за поддържане на дома, е само 0,7 процентни пункта. Най-голямо е увеличението за този период в Испания. Там за жилището са отивали 17,4% от доходите на домакинствата през 2005 г., докато през 2015 г. делът им е скочил на 23 на сто.
С голямо повишение са още разходите за дома в Ирландия, Португалия, Холандия и Финландия. Обратно – с най-голям спад на дела от доходите, който отива за жилището, са гражданите в Словакия и Швеция.
- реклама -