зодии, богатство, пари, финанси

Българинът е все по-беден, а храната все по-скъпа

Потребителската инфлация забавя темп, но малката кошница продължава да поскъпва.

За последните 12 месеца индексът на потребителските цени се повишава с 4,6%, а ръстът на цените в малката потребителска кошница е 7,4%.

„Българите сме устойчиви на всякакви трусове. Надяваме се цените и покачването им да бъде не толкова осезаемо, колкото в последните месеци.

 Виждаме едно уравновесяване на пазара и плавно покачване на цените.

Трудно ще се справим, предвид това, че идва отоплителният сезон – през този период разходите на всяко едно семейство се увеличават многократно“, каза председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски в студиото на „България сутрин“.

Той припомни, че намаленото ДДС на хляба не се отрази на крайния потребител.

„Освен хляба, абсолютно всички други масови продукти, които влизат в потребителската кошница – млечните продукти, месните продукти, са повишени.

Често се казва, че това е благодарение на войната в Украйна.

Да, има основание заради зърното, което се изнася от Русия и Украйна, но ние сме производител на тези стоки и при едно добро управление на зърното може да достигнем доста по-добра цена“, допълни Майорски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан дали българите са започнали да купуват по-евтини продукти, за да оцелеят, той отговори:

„Голяма част от потребителите имат различно потребление. Някои от тях намалиха количеството, за да консумират по-добро качество, но други нямат такъв избор и намаляват качеството, за да осигурят обема, който е необходим за едно семейство.

И става въпрос както за месото, така и за млечните продукти.“

По думите му има осезаемо покачване в цените на млечните продукти и може да се очаква да намалим с цели 20% разходите си за храна.

„Намаленото потребление на храна ще доведе до неползотворна среда за пребиваване.

Войната в Украйна не е оправдание, ние сме едни от големите производители, или поне може да покрием 100% вътрешния си пазар.

Според нас войната е чисто спекулативно, но тя се използва в целия свят. Инфлацията в Европа е от 8 до 10%, а у нас надвишава тези норми“, поясни председателят на АЗП.

Майорски се притеснява от статистиката, която показва, че са се увеличили бързите кредити.

- реклама -