коронавирус Дания карантина мерки Мангъров

Българин в Дания за FN: Никой тук не приема за глупости мерките на държавата, всички спазват стриктно инструкциите

Дания обяви, че затяга мерките срещу разпространението на коронавируса в страната. Официално за момента доказаните случаи там са 514.

Какво се случва в страната? Разказ от първо лице от Божидар Йончев, който живее в Дания заедно с цялото си семейство. Вижте!

– Добре ли сте?

– Да, добре сме. Жена ми е леко уплашена от паниката, но като цяло сме здрави. Официално всички училища са затворени от понеделник, но помолиха който може да си задържи децата у дома още от днес, и тъй като аз съм изпратен да си работя от къщи още от понеделник, та сме си всички у дома вече.

Снимка: Flashnews

Наясно ли са датските власти откъде тръгна заразата в страната? Кой е нулевия пациент и как се разпространи толкова бързо?

Наясно са! Нулевият пациент е завърнал от ски почивка в Северна Италия. За момента има много малка част от заболелите са се заразили на датска територия. Болшинството са върнали се от почивка в Италия, защото преди 2 седмици точно, тук беше зимната ваканция на децата и всички бяха на ски из Европа. Всъщност реално сега започват да дават положителни резултати хората, върнали се от почивка. Информацията за броя на заразените се обновява 2 пъти дневно.

Снимка: Flashnews

– Какво следва предвид обявената карантина? Ще работите от къщи, децата няма да ходят на училище? Има ли проблеми с доставките на храни и медикаменти?

– Всички държавни служители са освободени и които могат ще работят от къщи, като всички ще получават заплащане. Моята фирма беше първата в Дания, която още в неделя ни писа да си стоим в къщи, сега вече официално всички в частния сектор, без критични функции за функционирането на държавата, са „помолени“ да работят до колкото е възможно от къщи. За сега няма проблеми с доставки и медикаменти, но вече имаше клипчета в интернет, как хора разграбват супермаркети снощи късно, след съобщението на правителството. Локалният ни магазин се изпразни – няма макарони, тоалетна хартия, олио, бял хляб много рядко. Консервите с риба тон изчезнаха още онзи ден.

Снимка: Flashnews

 

– Защо точно тоалетната хартия се оказа най-търсения артикул не само в Дания?

– За Дания, мисля, че е заради вече обявените кризи с хартия в Англия, САЩ и Австралия
и тук решиха, че има смисъл да се запасят. Иначе не виждам никаква логика!
В общи линии това е ефекта на: „Казвам ти да не мислиш за слонове. За какво мислиш сега?“

– Имате ли ограничения за пътуване?

– Принципно ако България ни пусне, можем да се приберем. Дания обаче, затвори летищата си за самолети, пристигащи от страни от т.нар. червена зона.

Снимка: Flashnews

– Как приемат хората наложените мерки?

– Не изглежда някой да изпада в паника и всичко е ок. Хората са наистина стриктни и слушат какво им се казва, никой не приема за глупости мерките и не се отнася с пренебрежение, точно обратното. Хората чуват какво е препоръчително и на момента това става задължително. Ние трябваше например, през уикенда да ходим на хандбално състезание, отмениха го на мига. Същото се отнася и за всички тренировки на децата. И това не са държавни мероприятия. Така че хората се отнасят изключително сериозно и отговорно и се пазят. Даже като писахме в училище, че няма да пускаме децата от днес, защото до края на седмицата реално ще е отворено училището, защото не всеки може да намери решение от днес за утре, но от училище ни благодариха, че съдействаме.
- реклама -