Българин в чужбина е финансирал група за изборна търговия, сред задържаните има кандидат-депутат

Петима лица, едното от които е било с имунитет като кандидат-депутат са задържани за търговия с гласове на парламентарните избори, обявиха от прокуратурата.

По-рано днес стана ясно, че е разбита престъпна група, която е предлагала имотни облаги срещу глас в полза на определена политическа партия.

Тя е била финансирана от български гражданин, който в момента е в чужбина и пребива в държава извън ЕС.

Освен кандидат за народен представител, в групата има и настоящ общински съветник, който на последните избори е бил кандидат за евродепутат.

Те са действали на територията на цялата страна. Групата била с пирамидална структура, а нейния ръководител имал солидни бизнеси – той е собственик на 4 търговски дружества, чрез които стопанисвал метан станция, кабелна телевизия и хотел.

„Той е поддържал връзка с неформален лидер на партията и е свеждал информацията от него към участниците в групата. Те получили мобилни телефони и сим карти, по които се установявала комуникацията. Има безспорни доказателства за множество конспиративни срещи в София, Пловдив, Карлово, Петрич и тн. Участниците в групата са били 3 лица – лице с имунитет, втория е бивш кандидат за евродепутат и настоящ общински съветник, третия е със силно влияние в квартали с преобладаващо ромско население. Финансирани са от лице, което пребивава от лице укриващо се в държава извън ЕС. Парите са пращани в Турция, а от там се транспортирали средствата през „мулета“. Участниците в групата трябвало да раздават парите на лица, които трябвало да набират гласоподаватели или такива, които са обещали да гласуват“, съобщи прокурор Антоанета Панчева – говорител на СГП.

От данните на обвинението стана ясно, че въпросната партия не е вкарала в 45-то Народно събрание свои депутати. Но, в момента текат и други разследвания за търговия с гласове, за които прокуратурата не изключва да се наложи да поиска нечии депутатски имунитет. Държавните обвините обясниха, че са избрали да представят към момента точно тази разбита група, тъй като срещу нея са събрани достатъчно доказателства, а членовете й са задържани.

„Говорим за пет лица, като двама от тях са задържани до 72-часа, един е с мярка подписка, а останалите са с мерки задържане под стража, потвърдена и на втора инстанция“, коментира Илияна Кирилова, която е административен ръководител на Софийската градска прокуратура. Тя обясни, че разследването е започнало в Пловдив, но е прехвърлено в столицата, където единствено може да се работи по престъпления, свързани с лица с имунитет.

От обвинението разкриха още, че членовете на групата за търговия с гласове са установявали връзка с влиятелни лица в райони с преобладаващо ромско население, за да набират гласоподаватели. Цената на глас била на места 80 лв, а на други се давали само по 20 лв. В изборния ден гласуването било по тн. индианска нишка, или по корпоративна схема – обещавали пари или услуги на собственици на фирми, които да накарат служителите си да гласуват за въпросната партия.

Например на собственик на завод за перилни препарати му обещали пари и подкрепа при бъдещо кандидатстване по европрограма. В замяна той трябвало да уговори работниците си да гласуват за партията. Също така те са финансирали и издаването на лични документи на някои от работниците там, които не са имали такива. Застъпниците им са получавали по 100 лева, а те трябвало да заведат по 3 гласуващи“, разказаха още от обвинението.

Схемата на групата може да видите във видеото:

 

- реклама -