Българин пред „Дейли мейл“: Собствениците на камиона с мигрантите са 100% невинни

Български бизнесмен на име Иван Желязков, който се занимавал с покупката на камиона-ковчег във Великобритания твърди, че задържаните бивши собственици на превозното средство са „100% невинни“. Той е заявил това пред „Дейли мейл“.

„Те не са престъпници. Познавам ги от няколко години, знам, че имат три деца, които много обичат. Добри хора са“, споделя бизнесменът. „Томас има сърдечни проблеми от няколко години и затова трябваше да впише и жена си във фирмата. Затова и тя присъства в регистрите“, обяснява още Желязков.

„Осъществих регистрацията на камиона чрез пълномощник. Когато говорих с тях, те бяха изненадани, че медиите проявяват интерес към тях, тъй като те нямат нищо общо с камиона, откакто е продаден“, казва българинът.

Джоана Махер и шефът на транспортната фирма Томас Махер бяха задържани по подозрения за трафик на хора и непредумишлено убийство. Двойката, която остава в ареста, заяви, че са продали камиона през октомври 2018 г. и са се предали доброволно в полицията.

Камионът Scania е регистриран във Варна през 2018 г. Пристанището в града се използвало от ирландски групи за трафик на цигари и гориво.

От думите на Джоана Махер става ясно, че тя и съпругът й са продали камиона на компания в окръг Монаган, близо до дома на 25-годишния шофьор Мо Робинсън, който беше арестуван по подозрение за убийство миналата сряда и остава в ареста.

В момента превозното средство се смята за собственост на фирма, базирана в Дъблин, но регистрирана в Северна Ирландия. Източник на „Дейли мейл“ твърди, че няма данни компаниите да са били наясно, че в камиона има хора.

Въпреки че първоначално беше съобщено, че всички загинали са китайски граждани, 6 виетнамски семейства се тревожат, че техни близки са сред жертвите. Според роднините на 26-годишната Фам Тра Май тя е една от замръзнали 8 жени в хладилното ремарке, тъй като майка й получи ужасяващ смс от нея.

- реклама -