Българин на съд в Белгия за трафик на мигранти

41-годишният Алдин Н., с българско гражданство, е бил предаден на белгийските власти по подозрение, че е ръководел организирана престъпна група за трафик на хора.

Пътят на мигрантите обикновено е започвал от Афганистан или Пакистан, преминавал е през Турция и България, за да достигнат Западна Европа, а крайната дестинация била Великобритания, съобщават белгийски медии. Според следствието Алдин Н. е направлявал дейността на автосервизи в Белгия, където в превозни средства са били изработвани и поставяни тайници. В тях били заключвани до деветима мигранти.

Разследването е започнало през 2016 г. в британското пристанище Дувър, където митничари се усъмнили в камион с българска регистрация. Външният обем на превозното средство не отговарял на вътрешната товарна кухина, затова митничарите поискали допълнителна проверка. Така те открили петима души в тайник, сред които три непълнолетни деца.

 

До октомври 2017 г. европейските митничари се натъкнали на още 55 подобни случая. В разследването участвали службите на Великобритания, Белгия, Холандия, Германия, Франция и България. Белгийската прокуратура е повдигнала обвинения на седем души, а делото срещу тях започва тази седмица в Гент.

Превоз с опасност за живота

Изработваните тайници са били изключително тесни и неудобни, а някои от даже заплашвали сигурността и живота на мигрантите. В един от случаите мигрант е трябвало да се събере в двигателния отсек на автомобила, на мястото на резервната гума и част от охладителната система.

За превоз от българо-турската граница до Великобритания мигрантите са плащали по 10 000 евро. Незаконното прехвърляне на един човек от Франция до Великобритания е струвало 1300 евро, отбелязват белгийските медии.

- реклама -