пешеходец Томи, Мездра, дете, момче, смърт

Българин беше осъден на 7 години затвор в Австрия за терористични планове

Българин беше осъден на 7 години затвор в Австрия, след като у него били открити планове за терористична атака, предаде Франс прес.

Българинът се е завърнал от Сирия през 2015 г. При операция в неговия дом е открита USB памет, съдържаща инструкции как да се използват взривни вещества и химическо оръжие, включително как да се взривят устройства с мобилен телефон.

По същото дело заедно с 24-годишния българин е осъден на 8 години затвор и австрийски гражданин. Под негово влияние две двойки са отишли в Сирия, за да се присъединят към терористичната организация „Ислямска държава“. Към двете двойки са се присъединили и деветте им деца. 38-годишният австриец е обвинен, че е вербувал хора за ИД.

Прокурорите заявиха, че по-възрастният мъж е играл „централна идеологическа роля“ в радикална религиозна група и е убедил няколко души да пътуват в Сирия, за да се присъединят към ИД.

Сред онези, които са попаднали под негово влияние, са две двойки родители, които са заминали за Сирия с деветте си деца в Сирия. След това са се завърнали в Австрия и самите са осъдени.

Около 300 души са напуснали или са били задържани, докато са се опитвали да напуснат Австрия, за да се бият в Сирия или Ирак от 2011 г. насам, съобщава австрийското вътрешно министерство. Около 50 души са загинали там, а около 100 са се върнали.

- реклама -