България, Лигата на нациите
Снимка: facebook.com/BulgarianNationalTeam

България със Северна Македония в Лигата на нациите

Националния отбор на България по футбол се падна в група със Северна Македония, Грузия и Гибралтар в Лигата на нациите. Това отреди жребият за третото издание на турнира. Той ще се проведе между 2 юни и 27 септември 2022 г.

България е в дивизия С, където води четвърта група. Северна Македония изпраща много силна година. Съседите участваха на Евро 2020, където записаха три загуби. Македонците завършиха втори в групата си от квалификациите за световното първенство в Катар. Така те ще играят плейоф срещу Италия.

Националните отбори на България и Северна Македония са се срещали седем пъти. Нашите имат четири победи и две загуби. Последната среща беше през 2016-а в контрола в Скопие и бихме с 2:0.

Националите имат положителен баланс и с другите тимове от групата. Срещу Грузия имаме четири победи, равенство и загуба. Срещу Гибралтар взехме победа в единствения сблъсък.

„Не сме в позиция да подценяваме никого, но сме доволни. Целта ни е да сме първи в групата и ще се постараем да го постигнем. Да изиграем четири мача за кратко време ще бъде предизвикателство, но сме подготвени“, каза селекционерът Ясен Петров. Все още обаче не ясно дали той ще бъде начело за мачовете. Неговият договор изтече преди месец, а нов не е предложен. Решението за Петров ще бъде взето от БФС през януари.

България, Лигата на нациите
Снимка: facebook.com/BulgarianNationalTeam

В миналия сезон националите завършиха последни в група В4 със само две точки и изпаднаха в по-долна дивизия. В първия сезон нашите завършиха на второ място и се изкачи една дивизия нагоре. За третото издание на турнира УЕФА все още не е обявила дали победителите в групите ще получават плейофни места. Решението ще бъде взето през юни 2022-а, когато са ясни класиралите се за Евро 2024. В първото издание 16 отбора играха плейофи за четири места на Евро 2020. Във второто издание 2 отбора се класираха за плейофите за Мондиал 2022.

Разбира се, най-любопитно беше в Дивизия А. Там в една група се събраха Италия, Германия и Англия. Четвъртият тим в тази компания е Унгария. Шампионът Франция е с Дания, Хърватия и Австрия.

Жребият за Лигата на нациите

Дивизия А
Група А1: Франция, Дания, Хърватия, Австрия
Група А2: Испания, Португалия, Швейцария, Чехия
Група А3: Италия, Германия, Англия, Унгария
Група А4: Белгия, Нидерландия, Полша, Уелс

Дивизия В
Група В1: Украйна, Шотландия, Ирландия, Армения
Група В2: Исландия, Русия, Израел, Албания
Група В3: Босна и Херцеговина, Финландия, Румъния, Черна гора
Група В4: Швеция, Норвегия, Сърбия, Словения

Дивизия С
Група С1: Турция, Люксембург, Литва, Фарьорски острови
Група С2: Северна Ирландия, Гърция, Косово, Кипър/Естония
Група С3: Словакия, Беларус, Азербайджан, Казахстан/Молдова
Група С4: България, Северна Македония, Грузия, Гибралтар

Дивизия D
Група D1: Лихтенщайн, Казахстан/Молдова, Андора, Латвия
Група D2: Малта, Кипър/Естония, Сан Марино

- реклама -