Лига на Нациите, жребиий
Снимка: ЕРА/БГНЕС

България с Ирландия, Финландия и Уелс във втората Лига на нациите по футбол

Българският национален отбор по футбол попадна в група 4 на дивизия В с Ирландия, Финландия и Уелс за второто издание на европейската Лига на нациите. Това определи тегленият в Амстердам жребий. Мачовете ще се играят между 3 септември и 17 ноември тази година.

Освен престиж и шанс изкачване в по-горна дивизия, Лигата на нациите дава и шанс за класиране на световното в Катар. Според регламента Европа има 13 места за следващия Мондиал. Десет от тях са за победителите в квалификационните групи.

Десетте подгласници плюс два от победителите в групите от Лигата на нациите, които не са се класирали през квалификациите и имат най-добър коефициент именно в това издание на този турнир, ще бъдат разделени в три групи по четири отбора. Те ще играят полуфинали и финал, като тримата победители ще допълнят бройката на Европа за световните финали. Полуфиналните баражи ще се играят на 24 и 25 май, а финалните – на 28 и 29 март 2022 г.

Първата Лига на нациите се проведе през есента на 2018 г. Благодарение на резултатите си България, която остана втора след Норвегия, ще играе в края на този месец бараж за Евро 2020. Нашите приемат първо Унгария в София. При успех чакаме в столицата победителя от двойката Исландия – Румъния. Победа и в този бараж ни класира за еврофиналите.

Победител в първата Лига на нациите стана Португалия. Иберийците бяха домакин на мачовете от финалната четворка. Европейският шампион победи с 1:0 Нидерландия във финала. За третото място Англия надви Швейцария с дузпи.

- реклама -