Българи със злато от Младежката олимпиада в Буенос Айрес

Младежка олимпиада
Италианката Талиса Торети също бе част от отбора "Байлс"

Представителите на България в акробатиката на Младежката олимпиада в Буенос Айрес спечелиха златни медали. Мариела Костадинова и Панайот Димитров бяха част от интернационалния отбор, спечелил първото място в мултинационалното гимнастическо състезание на смесени отбори.

Според регламента се оформят 12 отбора, като във всеки един от тях има по 12 представители на различни държави. Съставът е следният: по три момчета и по три момичета от спортната гимнастика, по три момичета от художествената гимнастика, по една смесена двойка от акробатиката, по едно момче и по едно момиче от батута. Отделните тимове бяха кръстени с имена на легендарни спортисти в гимнастическите спортове. За класирането се взимаха предвид само местата в квалификационните надпревари на всеки представител в съответния му спорт. Общият брой най-предни класирания на олимпиада осигурява злато, следващият – сребро и т.н.

Българите бяха в отбора с име Симон Байлс. Тя е американска спортна гимнастичка, първата жена с три поредни световни титли (2013 – 15). С десетте си златни медала Симон държи рекорда за най-много златни отличия, спечелени от жена в историята на световните първенства. Останалите отбори бяха с имена на други легендарни спортисти – Надя Команечи, Оксана Чусовитина и др.

Приносът на българите

Нашите представители бяха със значителен принос за титлата на своя тим. В първия ден на олимпиадата те се наредиха трети в квалификациите при смесените двойки в акробатиката и се класираха за финала. Костадинова и Димитров бяха четвърти на баланс с 27.450 т. След това на динамика останаха пети с 26.775 т., а на комбинирано бяха първи с 27.775. Така в общото класиране българската двойка се нареди на трета позиция, с равен резултат от по 82.000 т. с украинската двойка. Нашите са на финал, насрочен за полунощ срещу вторник българско време.