сн. БГНЕС

Българи във Великобритания пред FN: Тук учениците ги връщат ако имат над 37,8 градуса температура

Седмицата у нас мина под знака на отварянето на училищата, първите случаи на заразени ученици и учители, дебатите за и против носенето на маски, дилеми около „изолаторите“ за ученици с някакви симптоми на заболяване. Flashnews провери има ли подобни проблеми в училищата във Великобритания.

Деница Рандал е майка на двама ученика. Споделя, че според новите правила заради COVID-19 ако дете e с по-висока температура от 37,8 градуса, трябва да си направи тест преди да бъде допуснато в училище, а ако не иска – да си остане 14 дни под карантина. Сред препоръките е всеки ден училищните униформи да се перат. Заради мерки за безопасност ученици и учители нямат право да пипат дръжките на врати и прозорци и на този етап те остават отворени по време на учебните часове, което създава течение в класните стаи.

сн. БГНЕС

Деница споделя, че само един родител може да води детето в училище, а движението е организирано да бъде еднопосочно. Също както в България, всеки клас започва часовете с разлика от 5-10 минути, за да не се засичат по коридорите.

През пролетта докато бяхме на дистанционно обучение, всеки клас си имаше платформа, в която учителите качваха какво трябва да учат децата. От утре пак започват да качват информацията, за да може децата, които са в изолация да не изостават с материала.

От първо лице за завръщането в училище под знака на COVID-19 разказва Стефани Рандал.

Тя е ученичка в 5-ти клас, а брат й Алекс е третокласник. И двамата учат в All Saints CE primary school and nursery в Уокингам.

– Стефи, как завърши четвърти клас – дистанционно или в класната стая?

– Няколко месеца учихме вкъщи, но последните 2 седмици ни разрешиха да ходим в училище, но по не повече от 10 деца. Ученето вкъщи понякога беше по-лесно – когато имаше неща, които вече бяхме учили и си ги преговаряхме. Но ученето на нови неща беше по-трудно, отколкото ако бяхме в класната стая с учителката.

– Каква е разликата, която имате в клас след COVID-19?

– Преди COVID на чиновете бяхме по 5-6 деца, а сега сме разпределени по 2 деца и всички маси гледат напред. Преди някои деца бяха с гръб към учителката, но сега всички трябва да сме в една посока.

– Носите ли маски в училище?

– Когато влизаме не трябва да носим маска. В класната стая също децата не трябва да са с маска. Учителите докато са на бюрото си също не трябва да бъдат с маска, но ако трябва да помогнат на някой ученик и да се доближат до него – трябва да си сложат маска и да спазят максимална дистанция.

Сутрин задължително ни мерят температурата на влизане. Ако някое дете има температура по-висока от 37,8 градуса го връщат вкъщи. В класа на Алекс имаше едно дете с 37,9, но го оставиха в клас. В моя клас има деца, които кашлят или имат сополи, но си ходят на училище. Връщат го от училище само ако има много лоша кашлица и не спира.

– Подсещат ли ви да си миете ръцете по-често, използвате ли дезинфектанти?

– Всеки път, когато излизаме от класната стая и след това се връщаме трябва да си мием ръцете. Не ни дават да използваме гел-дезинфектант, защото той само разнася бактерията, а с вода и сапун бактерията се убива.

Заради COVID-19 не ни дават да носим почти нищо от вкъщи.

В училище всеки си има молив, химикал, гума, острилка, тетрадки за писане. Не ни дават от вкъщи да носим никакви учебни неща. В малка чантичка можем само вода, храна и книжка за четене.

Учителите могат само в петък да пипат нашите неща, с които учим и трябва след всяка книга да си измиват ръцете. Понякога с детето, с което сме на един чин, можем да си разменяме написаното и да си го проверяваме взаимно.

– Как се храните в училище?

– Преди се хранихме в столовата. Сега можем да се храним в класната стая. Най-много деца си носят от вкъщи храна. Някои деца си взимат от училище – обикновено е сандвич или пица, може да има зеленчуци, ябълка. А преди имаше топла храна за обяд. Сега имаме най-много 30 минути за обяд, а преди имахме цял час. Защото сега се храним по график, за да излизаме по график навън да играем.

– На какво си играете навън, има ли ограничения заради COVID-19?

– Всеки клас е разпределен на различна площадка и не можем да се смесваме. Всеки клас си има негови топки, ракети за тенис. Когато не играем топките са оставени за проветряване. Сега имаме само веднъж седмично физическо, но всеки ден имаме занимания като клякане например.

Най-лошото нещо е, че вратите и прозорците трябва постоянно да бъдат отворени. В нашата стая имаме 3-4 врати и прозорци и е студено, защото става течение.

Преди можехме повече от един човек да ходим до тоалетна, а сега само по един. А когото се връщаме от двора се нареждаме на опашка и само по един влизаме да си мием ръцете.

Преди веднъж на ден всички ученици се събирахме в една зала и директорът или учител говореше по различни теми свързани с ценностите и правилата в училище. А сега се снима видео и всяка учителка го пуска на учениците на компютъра.

 

 

- реклама -