сн. Фейсбук страница NEVEREST

Българи успешно прекосиха Атлантическия океан със самоделна лодка

Максим и Стефан Иванови успешно прекосиха Аталантическия океан и пристигнаха благополучно до карибския остров Барбадос. Това съобщиха двамата мореплаватели във Фейсбук.

Макс и Стефан плават с конструираната от тях лодка NEVEREST.

Двамата са преминали 4,444 морски мили (8,230 километра) за 105 дни в океана с плавателния съд, който е построен в гаража им.

Приключението на бащата и неговия син започна на 14 юни тази година от Портимао, Португалия. Тогава Макс е само на 16 години и 293 дни, което го прави ,,Най-младия океански гребец в света успешно прекосил океан” според официалния регистър на океански гребни експедиции на Ocean Rowing Society.
сн. Фейсбук страница NEVEREST
По време на пътуването те са направили само една спирка за 9 на канарския остров Ланзероте, където ремонтират авто-пилотната система и течовете в няколко складови помещения на плавателния съд, който са построили за целта на експедицията.

Максим и Стефан са се хранили с предварително пакетирана храна, а понякога са хапвали и прясно уловена от тях риба.

сн. Фейсбук страница NEVEREST

С мисия да помогнат на донорството

Прекосяването на океана има за цел да популяризира инициативата в подкрепа на донорството на Министерството на здравеопазването „Да! За живот!

Плаването е първата българска океанска гребна експедиция. Това е и ,,Първото прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка от изток на запад през сезона на ураганите (юли – октомври).” Дуото трябваше да приключи пътешествието си в Бразилия, но заради мерките покрай пандемията се наложи крайната точка да бъде променена и така те се насочиха към Барбадос.
- реклама -