Снимка: БНТ

Българи са блокирани на чешко-германската граница

Строгите правила за пътуване в Европа блокираха наши сънародници на чешко-германската граница.

След като автобус с 10 пътници, пътуващи от София за Хамбург, е спрян за проверка, 8 души са свалени в Чехия. Те били принудени часове наред да чакат на изоставена ЖП гара, за да бъдат закарани до посолството на България в Прага.

По информация на външното ни министерство българите не са допуснати да преминат границата, защото нямат посочен постоянен адрес в Германия.

„Ето ни и нас, изоставени в най-близкия град до германската граница в Чехия, затворена държава, няма работещ хотел, магазините затварят в 22.00 ч, в бензиностанциите не могат да влизат повече от 3-ма човека“, казва във видео един от пътниците.

От фирмата превозвач обясниха, че пътниците е трябвало да попълнят онлайн декларация, че имат постоянен адрес в Германия, като част от противоепидемичните мерки на страната, съобщава БНТ.

Според пътниците обаче част от хората са попълнили онлайн декларацията и въпреки това не са ги пуснали. След 5 часа на студа, сънародниците ни вече пътуват за посолството в Прага. От МВнР съобщиха, че са оказали пълно съдействие на пътниците. Ще им бъдат осигурени подслон и храна, докато същият автобус, с който са дошли, не вземе пътниците на връщане от Германия.

Заради ограничителните мерки заради COVID-19 за влизане в Германия от Чехия са валидни строги правила за допускане на чужди граждани и при един нередовен пътник, превозното средство се връща обратно.

- реклама -