"Ататюрк"

Българи очи в очи с атентаторите от летище „Ататюрк“

По време на атентата на летището в Истанбул е имало българи, които по чудо са останали живи. Група от двама студенти и двама преподаватели от великотърновския университет „Черноризец Храбър“ са станали преки свидетели на кървавата атака.

Пред „Нова телевизия“ доцент Огнян Къчев разказа, че са срещнали очи в очи двама от терористите преди те да се взривят. Мъжете открили стрелбата секунди след влизането на групата ни на летище „Ататюрк“. Преподавателят видял на 10 метра от себе си един от атентаторите да развива от пуловер автомат „Калашников“.

„На 10-15 метра от мен видях двама от терористите – млади момчета на 25-30 години, мургави, брадясали. Последва взрив, който разтърси цялата сграда. Неописуеми викове, крясъци, бягане. Настана някакъв хаос“

По-малко от половин минута след това последвали и взривовете. Българите успели да напуснат приведени сградата на летището през една от отворените врати. Без да са пострадали те прекарали следващите два часа прикрити. В най-тежкия миг докато са били под пряка заплаха, нашенците си забранили да мислят, че може и да не излязат живи.

atentator11
Муслим Сарийяр бе разпознат вчера като един от атентаторите.

Според разказа им терористите са били млади, мургави и с мръсни дрехи. Според доцент Къчев летището в Истанбул имало много слаба охрана и всеки можел да внесе оръжие в зоната преди скенерите.

жертвите
Това е вторият нападател, който още не е идентифициран

Според българската група не е имало адекватна реакция от органите на реда в първите минути след атентата.

Жертвите станаха 42
Междувременно жертвите от атентата на летище „Ататюрк“ станаха 42, съобщи Анадолската информационна агенция.
Снощи в болница е починала 22 годишната служителка на аерогарата Мерве Игит, пострадала при терористичния акт. Жената е била пронизана от шрапнел, който е засегнал стомаха и главата й. При атентата бяха ранени около 240 души.
- реклама -