Българи начело на международна група за незаконно производство на цигари в Испания

Българи са ръководителите на международна престъпна организация за незаконно производство на цигари. Акцията е съвместна на българските и испанските власти. В хода на акцията са осъществени многобройни претърсвания и изземвания, задържани са 22-ма души, между които и двама български граждани.

Намерени и иззети са 1 000 000 кутии цигари под търговските марки на 3 известни производителя и други /от общо 13 различни марки/ на обща стойност 4,5 млн. евро.

Допълнително са иззети пари в брой, автомобили от висок клас и обемна документация за престъпната дейност. Иззетият тютюн е на стойност  над 6,5 млн. евро, което е данъчна измама в размер от над 5,1 млн. евро.

Незаконните цехове на производство на цигари са били в Испания, а тютюневите изделия са били пласирани основно в Испания, Германия и Обединеното кралство.

Работата по случая започнала през 2017 г., след  информация от ГДБОП към испанската Главна дирекция „Криминална полиция“. Данните са били за организирана престъпна група от България, която възнамерява да изгради производство на цигари в кралството и да създаде дистрибуторска мрежа на национално и международно ниво.

Тютюнът е внасян от България, без да преминава митнически контрол. Използван е в Испания за нелегално производство на цигари. Консумативите и машините за производството също са внесени в Испания от България.

Придобитите от незаконната дейност големи парични суми бивали „изпирани“ чрез други фирми. Голяма част от нелегалния оборот е инвестиран в строителството на луксозни къщи и жилищни сгради в България и в Испания. 

Ръководителят на групата в Испания е развил мрежа от законен бизнес, в чиято сянка е практикувана престъпната дейност. За него работели над 200 души.

Той и негови доверени лица, сред които испански и един молдовски гражданин, изградили мрежа от фирми за строителство, транспорт и придобиване на фирми в чужбина. Така изградената структура била високо специализирана, в практиката е ползвана шифрована комуникация, както и устройства за заглушаване на честоти. Разпространяването на нелегално произведените цигари се осъществявало при високи мерки за сигурност.

Вътрешността на склада, където е била изградена нелегалната фабрика е била оборудвана със система за шумоизолация на машините. Там е била организирана и зона за живеене на работниците с легла, тоалетни, душове, кухня и др. удобства. Като мярка за сигурност по време на производствения цикъл работниците живеели вътре затворени и без мобилни телефони. Някои  от тях съобщили, че дори не знаели в коя страна се намират, тъй като в Испания влезли по суша, а в ЕС пристигнали с полети от Украйна.

- реклама -