Българи на Острова пестят от ток, светят си с фенери

Българи на Острова пестят от ток, като си светят с фенери, става ясно от статии в британската преса.

Решението на 4-членно българско семейство в Лондон да не използва централно осветление, а да носи фенерчета за глава,

за да намали сметките си за електроенергия,

се превърна в медийна сензация на Острова. Историята на Мода и Чавдар Тодорови бе публикувана в голяма част от английски вестници и сайтове и събра стотици коментари.

Тя се появи в деня, в който британското правителство обяви, че

ще спре да субсидира битовите сметки за ток и газ

на домакинствата след април, което означава, че средната годишна сметка ще скочи от 2500 на 3000 паунда. След като вече бе увеличена с около 80% през тази година. Дори в момента милиони семейства пестят. Това обяснява защо историята на Тодорови получи толкова сериозен отзвук в английските медии.

Инициатор за рязката промяна в начина им на живот е бащата. 53-годишният мъж се решава на нея, след като месечната сметка за ток на семейството скача от 140 на 320 паунда през юни. Причината – рекордното покачване на енергийните носители във Великобритания. Тогава Чавдар купува челници за по 8,48 паунда за всеки член от семейството и им предлага да ги използват, когато се стъмни. За да се опитат да намалят разходите си за осветление. Освен това да пускат парното само веднъж седмично.

Семейството има две деца – на 14 и 20 г.

“Съпругът ми излезе със забавната идея да използваме фенерчета, но аз не се чувствам в пълна безопасност така. Защото в нашия район е имало кражби с взлом”, казва Мода, която е учител по йога в северен Лондон. Тя споделя, че са в британската столица от 2004 г. и се опитват да мислят позитивно, но е трудно. Гледат да носят по-дебели дрехи у дома и палят свещи, за да изглежда по-романтично. Когато е сама, тя не пуска парното, а ходи с яке.

“Сякаш сме се върнали в XVIII век. Не знаем каква ще е сметката в края на месеца. Затова правим всичко възможно да пестим”, казва Тодоров. Той работи в банка и си докарва допълнително пари като бояджия. Той се надява да успеят да намалят годишната си сметка, която в момента е 3800 паунда.

Източник: 24 часа

- реклама -