прокуратурата ГДБОП акция НАП служители корупция

Българи и чужденци са арестувани при акцията срещу финансиране на терористични групи – ВИДЕО

Преди година в службите на МВР е постъпила информация, за лица на територията на България, които извършват финансови операции към терористични групи. След съвместни действия на ДАНС и Прокуратурата, съвместно с европейските партньорски служби се е стигнало до днешните арести на 43 души.

Схемата „хавала“ – Древна система за бързи парични преводи

Основно един човек се е занимавал със схемата „хавала“, заяви на брифинг заместник – главният прокурор Иван Гешев. Мъжът е влязъл в контакт с лица, които се занимават с логистика на международни терористични организации и с тяхното финансиране. „Не става въпрос за явни терористични действия или заплаха за територията на страната“, уточни Гешев.

Древна система наричана от арабите „хавала“ работи на следния принцип: при едно лице (наречено „хавалдар „) идват определени хора и му дават сума, която трябва да стигне до някоя точка на света, без да има физическо преместване на парите. Той им дава код или информация, с която лицето, до което ще стигнат срудствата да се легитимира пред местния „хавалдар“. За услугата се получава комисионна.

Какво още разкри за акцията зам.- главният прокурор Иван Гешев гледайте във видеото:

По-късно днес прокуратурата ще прецени дали и на кои лица да бъдат повдигнати обвинения.

Установено е, че мрежите от лица в целия свят, които се занимават с този тип финансиране,  годишно генерират финансови преводи за 100 млрд. евро.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -