Балъков

Балъков преди гостуването на Уембли: Искам да видя мъжка игра, резултатът е второстепенен

Искам да видя мъжка игра, резултатът е второстепен

Това заяви на пресконференция в Амфитеатралната зала на Националната футболна база в Бояна селекционерът на България Красимир Балъков. Срещата с наставника бе извънредна преди лагер-сбора на националите, а наа нея бе обявен и новият помощник треньор на Балъков – Антон Велков.

България гостува на Англия на стадион „Уембли“ на 7 септември от 19:00 часа, а три дни по-късно пътува до Дъблин за приятелска среща с отбора на Република Ирландия от 21:45 часа

Бившият старши треньор на Етър коментира назначаването на Велков, ситуацията със Станислав Генчев и броя тренировки преди евроквалфикацията с Англия. „Първо, за Тони Велков, той е познат на всички вас – нормално е да търся хора близки до моето мислене, моите идеи и виждания. Минал е през германския футбол, познаваме се от дълго, проведохме разговор, изяснихме всичко и в момента е до мен. Няма причини Станислав Генчев да не се върне в щаба, той ще се присъедини към лагера утре след техния мач заедно с другите футболисти – мисля, че ще тренираме днес 11-12 човека, те ще правят възстановителна тренировка. Първата нормална тренировка ще бъде на 3-и следобед, определен брой футболисти няма да участват в нея – на 4-и две тренировки, на 5-и следобед и на 6-и в Лондон – това са четирите тренировки, с които ще се подготвим за мача с Англия“, започна той.

„Трудно мога да ви кажа как да определим мача с Англия, иска ми се да бъде един двубой, в който да покажем по-друго лице, да се опитаме да бъдем мъже от първата до последната минута и да се представим по най-добрия начин – такъв мач срещу Англия ще бъде от полза за опит, който ще добием на база динамиката, с която играят те. Да видим докъде може да отговорим на тази динамика – първите мачове с Чехия и Косово ги загубихме, като с изключение на последните десет минути с Косово, успяхме да отговорим на тази динамика, но Англия е друг тип калибър отбор. Англичаните също имат седем нови футболисти, които сега бяха извикани -националният отбор при нас е клубният. Лично мое решение е за Бодуров – ще ни бъде от полза, играл е в Англия, един от най-опитните в състава, независимо от ситуацията с клуба, ще видим какво му е физическото и психическото състояние. Едно е желание, друго е възможност. Нормално е да желаеш максималното, от тези два мача желаем да спечелим точки, за мен и за всички е ясно, че нямаме голям избор – ще се опитаме да бъдем добре организирани срещу Англия и ако имаме ден и късмет, всичко е възможно. Имаме голям респект, трябва да покажем самочувствие и да играем без страх“, сподели Балъков относно динамиката на англичаните, ситуацията с Бодуров и желанието за мъжка игра срещу „трите лъва“.

„Много са поуките от първите загуби, за съжалени има много малко време за работа – ще се работи повече с анализи, видеоматериали. Всичко ме притеснява, но другото което е, че ние вкарваме всеки мач голове. Дано получим по-малко един ден, отколкото да вкараме – това, че получаваме много голове е вярно, хубавото е, че през 90-те минути и на двата мача с Чехия и Косово имахме своите шансове – държим под напрежение, вярно загубихме, но това е позитивното. За нас е ясно моментното състояние на националния отбор и това на първенството, но се опитваме по всякакъв начин да стимулираме футболистите да играят за България. При всички положения ще се съобразим с динамиката и качествените бързи футболисти на Англия, но няма да „паркираме автобуса“ – чехите се опитаха да го сторят и видяхте какво се случи, получиха пет гола. Ще изисквам и това от първия лагер – футболистите, които идват в България да играят без страх, без да се съобразяват с никого – ритане на топка и нависоко, това не е моята философия и концепция, дори да падна от Англия, ще държа на изискванията, които имам“, заяви Балъков, който няма да изневери на стила си на игра при визитата на „Уембли“.

„Ние трудно имаме някъв шанс за класиране, трябва да бием подред трите съперника, имаме един шанс март месец. Дотогава обаче трябва да са минали много футболисти, да усвоят това, което изисквам от тях, да придобием по-добър синхрон и ако ни се отвори шанс март месец, да го вземем по-реално, така да се каже. Ние се съобразяваме много с отборите които играем, уважавам много тези играчи (Камбуров и Димитър Илиев), но има и други, които не са повикани – Спас Делев, Ради Кирилов, Ради Василев, Ахмед Ахмедов, Карагерен. Срещу Англия ни трябват изключително динамични, бързи футболисти, дори с по-малко технически качества, но те са в разширения състав, сигурно ще бъдат извикани, ако продължавт с добрите си изяви. Аз имам право да викна 24-25 човека, разширеният отбор е готов, но няма как да извикам всички в един лагер. Има и някои футболисти, които в момента са викани преди и не са викани сега, има едно 4-5-6 човека са нови от предишния лагер. Хубаво е да има конкуренция, но всеки извикан футболист има за цел да пасне на стила игра на съперника“, продължи той за тези, които останаха извън състава.

„На мен ми е много по-лесно да направя състава отколкото на Саутгейт, но за това ходим по стадионите, наблюдаваме, правим си изводи и се опитваме максимално тези 23 човека да паснат на стратегията, която иска да приложим. Няма футболист, на който да не акцентираме – тези които са в списъка и които не са, разликата е почти никаква. Като имате предвид динамиката на Стърлинг, Санчо, Дайър, Роуз – който и да вземеш, трябва да му обърнеш изключително голямо внимание, ще дадем информация на нашите футболисти за техните индивидуални качества, но се съсредоточаваме върху концепция, трябва колективно да се организираме, за да отговорим на динамиката на Англия“, допълни Балъков.

„Вълнение винаги има, състезателят може да си изкара всичко на терена, с бягане, тичане, докато треньорът може само да подсказва отвънка. Емоцията я има, не всеки ден имаш възможност да излезеш на „Уембли“, надявам се да бъде допълнителен стимул за нашите футболисти. В нашата ситуацията те са тотален фаворит, няма какво да губим, ще се опитаме да покажем мъжка игра, като ни погледнат отвънка хората, да сии кажат, че сме дошли да играем футбол, оттам нататък само Господ може да каже какво ще се случи – резултатът е второстепенна работа, всичко е възможно във футбола. Няма място за страх, това казах и преди малко, ако има футболист, който почувстваме ние треньорското ръководство, че не може да се справи с тази задача, ще го оставим извън 11-те, но това се усеща. Ще се опитаме, докато имаме време и възможност, да ги убедим да няма по-голям респект от необходимото. Не трябва да имаш страх, със страх не може да играеш футбол, те са мъжки момчета въпреки малкото успехи, които имат. Това е шанс за тях, че може да играят наравно с най-големите. Освен това, което правим с националния отбор, в момента се обработва концепция от БФС, аз ще подготвя видеолизация за развитие на националните формации, като всички да играят по един и същи начин – с това се занимаваме също. Разбира се, искаме да допълним голямата коценпция, която 2011 е направена за ДЮШ – по нея също работим усилено. Надявам се докрая на годината да представим нещо, което ще бъде изключително важно за българския ни футбол“, завърши Балъков.

- реклама -