Балабанов: Депутатите от ИТН са свободни хора

„Това, което чуваме като фактология, е ужасяващо. Къде са институциите? Доколкото съм запознат, МВР и прокуратурата мълчат по казуса“.

Това коментира депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов в предаването „Говори сега“

по БНТ по повод изнесената днес информация за нарушения на фитосанитарния и медицинския контрол на ГКПП „Капитан Андреево“ от частна фирма, оперирала на пункта до 20 май.

„След като сме правова държава – да излезе вътрешният министър в оставка и да каже има ли такива факти или няма.

И ако се докаже, хората, които са виновни – да влязат в затвора. Когато си част от държавната власт и се бориш за правосъдие, в крайна сметка, трябва да се види крайният резултат“, посочи Балабанов.

Той коментира и въпроса дали от ИТН са имали нещо общо с въпросната частна фирма на „Капитан Андреево“:

Изключителна лъжа, с опит да се вмени политически кризисен пиар. Решиха да хвърлят срещу нас безпочвени обвинения. Ние наистина нямаме нищо общо с казуса „Капитан Андреево“, допълни той.

Той е категоричен, че от ИТН не е имало злоупотреби с парите за пътища, каквито бяха обвиненията към подалия оставка регионален министър Гроздан Караджов. Според Балабанов, в момента съществува нова корупционна схема от страна на заместник-министър от „Продължаваме промяната“.

„В момента един човек трябва да избира еднолично дали да даде, например 1 милион лева, на коя фирма“, обясни Балабанов. Това се случва в момента в МРРБ.

Депутатите от ИТН са свободни хора. Разговорите с г-н Трифонов са били по отношение на това, че каквото и да правят, трябва да подхождат с морал и да застават зад истината, коментира Балабанов.

Според него, „за една нощ“ спортният министър е разбрал, че в ИТН има мафия. Това са хора, които са предатели и те ще си останат такива, допълни Балабанов.

Дори тези, които ги купиха, знаят какви са и един ден ще се отрекат от тях, смята той.

Как ще постъпят от партията на Слави Трифонов, ако третият мандат на президента дойде при тях:

„Ако третият мандат дойде при „Има такъв народ“ ще съумеем да направим всичко възможно да има правителство. Ще разговаряме и с БСП, и с ДБ и с ПП, въпреки техните двама лидери, сред тях има диалогични хора“, заяви Балабанов.

Той обаче допълни, че от партията не се страхуват от избори, ако се стигне до такава ситуация.

С този подход, с който издигнаха Асен Василев за премиер, те сами убиха възможността за кабинет с първия мандат, смята Балабанов.

Според него, бъдещият премиер трябва да е фигура, способна да обедини политическите формации.

- реклама -