технологии компютър

Байтът е по-скъп от барела

“ЕксонМобил“ изхвърча от списъка с петте най-скъпи публични американски компании.

Изпревариха я „Амазон“ и „Фейсбук“.

В края на юли „ЕксонМобил“ все още струваше по-скъпо от „Амазон“ с 9,1 милиарда долара. Вначалото на август акциите на петролния гигант поевтиняха с 3,3%, а на технологичния – поскъпнаха с 1,4%.

Капитализацията на „Амазон“ достигна 364,4 милиарда долара, на „ЕксонМобил“ – се сви до 356,2 милиарда долара.

А „Фейсбук“ поскъпна с 0,3% до 357,1 милиарда долара.

Тя изпревари „Бъркшир Хатауей“ – инвестиционния холдинг на Уорън Бъфет, чиято капитализация е 355,1 милиарда долара.

Топ 3 стабилно е окупиран от „технологиите“:

  •  „Епъл“ /капитализация 567,8 милиарда долара/,
  • „Алфабет“ – компанията майка на „Гугъл“ /543,4 милиарда/
  •  „Майкрософт“ /440,9 милиарда долара/.

През февруари тази година „Фейсбук“ вече изпревари „Ексон“ и „Бъркшир“. Тогава „Алфабет“ за кратко изпревари „Епъл“, след тях бе „Майкрософт“ и „Фейсбук“.

Петролът

Но през последните месеци цената на петрола, която удари дъното в края на януари /27,1 долара за сорт „Брент“/ се покачиха значително, надхвърляйки в началото на юни 52 долара. Едновременно с това поскъпнаха и акциите на нефтодобивните компании. Но от тогава петролът върви надолу и цената вчера премина границата на „мечия“ пазар, понижавайки се до 42 долара за „Брент“ и 40 за WTI.

В петък, 29 юли, „Ексон“ съобщи, че нейната печалба за второто тримесечие е намаляла с 60%. На годишна база тя отбелязва спад за седмо тримесечие поред, продажбите падат без спиране осем тримесечия. Печалбата от 1,7 милиарда долара стана най-ниската от 1999 г., когато „Ексон“ се обедини с „Мобил“ на дъното на суровинния цикъл. След това започна ръст на цените на нефта. Благодарение на него през 2006 г. „ЕксонМобил“ за две дълги години получи титлата за най-скъпа компания в света, още повече, че технологичните компании, които бяха водещи в края на хилядолетие, силно изтъняха заради спукалия се интернет балон.

„Бъдещият път на петролните компании ще бъде много труден“, прогнозира пред „Уолстрийт джърнъл“ професорът по финанси от Университета Нотър Дам Джани Бърн. „До скоро техният главен лозунг бе: съкращавай разходите, персонала, броя на добивните сонди и чакай по-високите цени. Но изглежда, че те няма да дочакат това в близко бъдеще“, добавя експертът.

Технологиите

И докато суровинният сектор продължава до голяма степен да зависи от ценовите цикли, технологичният си научи урока от бума в края на 90-те години на миналия век, пише „Ведомости“. Анализаторите отбелязват двете най-перспективни направления – иновациите за мобилни устройства и облачните технологии. „Мобилната и облачна инфраструктура вървят ръка за ръка“, последната „още повече разширява възможностите за мобилните устройства“, посочва анализаторът на Canalys Бен Стентън.

Приходите на „Амазон“ от облачния бизнес нараснаха през второто тримесечие с 58% до 2,89 милиарда долара. Така помогнаха печалбата да се удвои, стигайки рекордните 867 милиона долара. Целта на изпълнителния директор Джеф Безос е да превърне компанията в най-големия доставчик на облачни услуги. През тази година той ще получи доход от тях в размер на 10 милиарда долара. „Майкрософт“ развива облачните технологии като втора основа на своя бизнес заедно с програмното осигуряване.

От своя страна мобилната реклама осигурява 84% от общите рекламни доходи на „Фейсбук“ /6,2 милиарда долара/ за второто тримесечие срещу 11% през 2012 г. Чистата печалба на компанията нарасна три пъти до рекордните 2,1 милиарда долара.

Технологичните компании се внедряват във все повече нови области. Те разпространяват своите разработки и открития там, където до вчера доминираха традиционните компания. „Алфабет“ и „ГлаксоСмитКлайн“ обявиха в понеделник, 1 август, че са създали съвместна фирма за разработването на биоелектронни лекарства.

В средата на 2014 г., преди началото на спада на цените на петрола, „ЕксонМобил“ струваше около 445 милиарда долара, докато „Фейсбук“ и „Амазон“ – 165 и 150 милиарда съответно. Ако в края на 2016 г. „Ексон“ не попадне в топ 5 на най-големите американски компании, това ще се случи за пръв път от 1980 г., отбелязва Хауърд Силвърблат, старши анализатор на S&P Dow Jones Indices. През този период тя беше 9 пъти на първо място и 10 пъти на второ.

- реклама -