Байдън се похвали с 300 млн. поставени ваксини от встъпването му в длъжност

Американският президент Джо Байдън обяви, че за 150-те дни от встъпването му в длъжност в САЩ са поставени 300 милиона дози ваксина срещу COVID-19, предаде Асошиейтед прес.

На пресконференция Байдън благодари на учените, компаниите, американския народ и за усилията на цялото му правителство за достигането на тази кота. Президентът отбеляза, че 65 на сто от пълнолетното население на САЩ е с поставена поне една доза, което проправя пътя за това повечето американци да изкарат сравнително нормално лято с оглед на това, че отделните отрасли от икономиката отварят, а работодателите наемат нови служители.

„Предстои ни лято, което ще бъде много по-различно от миналогодишното“, каза президентът. „Светло лято. Моля се, лято на радост.“

Целта му до е 4 юли 70% от американците да са ваксинирани поне с първа доза, което е само след малко повече от две седмици.

Американският Център за контрол и превенция на заболяванията заяви, че към 10 юни поставените ваксинни дози са 305 млн. Напълно ваксинирани са около 141,6 млн. души или 42,6 на сто от американското население.

Темпото на ваксинацията в САЩ се понижи значително от пика от близо 2 млн. на ден преди около два месеца.

- реклама -