Крим
сн. БГНЕС

Байдън: САЩ никога няма да признаят анексирането на Крим

Президентът Джо Байдън заяви в петък, че САЩ „никога“ няма да приемат анексирането от Русия от част от Украйна преди седем години, предаде АФП.

„Съединените щати не признават и никога няма да признаят анексирането на полуострова и ние ще застанем заедно с Украйна срещу агресивните действия на Русия„, каза Байдън в изявление по повод годишнината от руското нашествие в Крим.

„Съединените щати продължават да застават с Украйна и нейните съюзници и партньори днес, както и от началото на този конфликт. На тази мрачна годишнина потвърждаваме проста истина: Крим е Украйна“, каза Байдън.

Руските войски превзеха полуостров Крим на Черноморското крайбрежие на Украйна през 2014 г. и след това президентът Владимир Путин включи региона под управлението на Москва.

Едновременно с това Кремъл подкрепи въоръжено въстание в Източна Украйна, където проруските сепаратисти обявиха независимост, предизвиквайки война, която продължава да кипи, а части от територии останаха извън контрола на украинското правителство.

Киев обвинява Москва и сепаратистите за използване на тежко оръжие и засилване на атаките в нарушение на прекратяването на огъня, договорено през юли миналата година.

- реклама -