Байдън отново с положителна проба за Covid-19

Президентът на САЩ Джо Байдън е дал отново положителен резултат на теста за Covid-19, съобщиха световните агенции. Той няма симптоми и отново ще се изолира, за да предпази антуража си, обяви неговият личен лекар в писмо, разпространено от Белия дом, предава БТА.

Байдън, който е на 79 години, е дал положителен резултат на антигенен тест в събота, пише доктор Кевин О’Конър. Той подчертава, че при пациенти, лекувани с „Паксловид“ заради зараза с Covid-19, може да се наблюдава след няколко отрицателни теста след края на лечението отново положителен тест и именно това се е случило и при Байдън.

Лекарят подчертава, че при Байдън симптомите не са се появили отново и той се чувства напълно добре. Така че на този етап няма никакво основание за подновяване на лечението, но президентът е под наблюдение.

Байдън се зарази с Covid-19 на 21 юли и имаше леки симптоми. Той има пълен ваксинационен цикъл и две бустерни дози.

По време на заразата бе лекуван с „Паксловид“, антивирусен медикамент, който действа като намалява способността на вируса да репликира и забавя по този начин напредъка на болестта. Медикаментът се приема в първите дни след появата на симптомите, за да бъде ефикасен.

В САЩ той се препоръчва при хора, за които има риск да се разболеят сериозно. Байдън заради възрастта си попада в тази категория.

Източник: БНР

- реклама -