сн. БГНЕС

Байдън: От 19 април пълнолетните в САЩ могат да се ваксинират срещу COVID

Американският президент Джо Байдън заяви, че съкращава с две седмици определения от него краен срок, до който отделните щати да позволят на всички пълнолетни граждани в САЩ да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, предаде Асошиейтед прес.

Байдън изрази оптимизъм за темпото на ваксинацията, но предупреди американците, че страната още не се е справила с пандемията. „Нека бъда напълно искрен с вас: не сме на финалната права. Все още имаме много работа за вършене. Продължаваме да сме в надпревара на живот и смърт с този вирус“, каза той в изявление от Белия дом, предава БТА.

Президентът добави, че макар правителството му да е напът да изпълни поставената нова цел за разпределение на 200 милиона ваксинни дози през първите 100 дни от управлението му, все пак ще отнеме известно време, докато достатъчно американци бъдат ваксинирани, за да се забави разпространението на вируса.

Байдън обаче изрази надежда, че възможността от 19 април всички пълнолетни граждани да могат да се записват за ваксинация ще помогне за разширяване на достъпа и увеличаване на разпространението на ваксините. Някои щати вече са започнали да изтеглят за по-скоро крайните си срокове от първоначално определената дата 1 май.

Той заяви, че от встъпването му в длъжност на 20 януари в САЩ са поставени 150 милиона ваксинни дози срещу COVID-19.

- реклама -