Байдън, реч,

Байдън обеща да е обединител на американците, събира екип за борба с COVID-19 – Видео

Джо Байдън се обяви тази нощ за победител на президентските избори в САЩ.

В първото си публично изявление, след като бе съобщено, че е набрал над необходимия брой електорални гласове, демократът, каза, че народът е осигурил на него и вицепрезидента Камала Харис явна и убедителна победа.

В реч пред поддръжници в Уилмингтън, щата Делавър, бъдещият обитател на Белия дом обеща, че като президент ще се стреми да обедини американското общество.

По думите му той ще управлява като американски президент, а не като представител на Демократическата партия и мандатът, даден му от народа, е за двупартийно сътрудничество. Той обеща още, че иска кабинетът му да изглежда така, както изглежда Америка, и да се постарае да внесе промяна в статуквото опонентите да биват възприемани като врагове. „Сега е време за изцеление в Америка“, каза Байдън.

Новоизбраният държавен глава призова избирателите си да не гледат на опонентите като на врагове, за да има прогрес.

Той смята, че е време да се прекрати „рязката риторика“ и да се понижи градуса на конфронтация.

„Нека тази свирепа ера на демонизиране в Америка да приключи тук и сега. Отказът на републиканци и демократи да си сътрудничат едни с други не е някаква тайнствена сила, отвъд нашия контрол, това е решение, избор, който ние правим.“, заяви Джо Байдън.

Байдън каза, че първата му работа като избран президент ще бъде още в понеделник да подбере научни съветници и експерти, които да оглавят кампанията срещу коронавируса.

Той се зарече да не жали сили, за да постигне обрат в пандемията в САЩ.

Настоящият президент Доналд Тръмп още не се е признал за победен на изборите и негови представители са внесли съдебни искове за предполагаеми нарушения и измами в преброяването на гласовете в няколко щата.

- реклама -