Снимка: Бгнес

Байдън в първата си реч като президент на САЩ: Моята надежда е да сплотя Америка отново

Моята надежда е да сплотя Америка отново. Това каза в първата си реч новият президента на САЩ  Джо Байдън.

„Това е денят на Америка. Това е денят на демокрацията“, заяви още Байдън. Ще се боря еднакво силно за тези, които ме подкрепиха и за тези, които не ме подкрепиха, каза президента.

Той призова за търпимост към другите.

Днес празнуваме триумфа не на кандидат, а на кауза – кауза на демокрацията. Волята на хората е чута и волята на хората е послушана. Отново научихме, че демокрацията е ценна. Демокрацията е крехка. И в този час, приятели, демокрацията надделя, каза Джо Байдън.

Гледаме напред и виждаме уникалния американски начин – готов за рискове, оптимистичен, храбър.

Основната дума в речта му беше „сплотеност“.

В речта си той засегна последиците от коронавирусната криза и расовото неравенство, които могат да бъдат преодолени чрез сплотеност.

Трябва да гледаме към бъдещето на Америка и да изпълняваме основното за всяка демокрация – сплотеността, каза той.

Джо Байдън призова за единство на нацията, защото без него няма напредък.

Ако действаме заедно, няма да провалим Америка, каза той.

Насилието няма да спечели нито днес, нито утре – когато и да е.

Той обеща, че ще бъде президент на всички граждани и ще се бори еднакво силно за тези, които го подкрепят и за онези, които не го поддържат.

Байдън припомни, че САЩ са успели да надвият Голямата депресия и да спечелят две световни войни, защото са били сплотени като нация и общество. Байдън призова да се прекъсне войната в обществото, за толерантност.

„Американците са се сплотявали и са тръгвали напред. Нека се разглеждаме като съседи и съмишленици. Без мир, няма напредък“, категоричен е Байдън.

Сплотеността е пътят напред и ние трябва да се възползваме от това. Ако действаме заедно, никога няма да провалим Америка. Днес тук е началото на нещо ново. Трябва да отхвърлим културата, в която фактите се манипулират и измислят. Мои американски сънародници нека се възвисим над това. Америка е по-добра“, заяви положилият току-що клетва 46 президент на САЩ.

Той се закле да бъде президент на всички американци. „Насилието няма да спечели нито днес, нито утре, нито никога. Нека да имаме различия. Това е демокрацията. Различията ни не трябва да разделят държавата. Обещавам ви, че ще се боря достатъчно силно както за тези, които ме поддържат, така и за тези, които не ме поддържат“, обеща Байдън.

По-рано Байдън и първата жена вицепрезидент в историята на САЩ Камала Харис положиха клетва. 

Байдън клетва

Церемонията се провежда при извънредни мерки за сигурност и военно присъствие заради щурма в Капитолия преди дни от привърженици на Доналд Тръмп.

- реклама -