Байдън
сн. БГНЕС

Байдън идва на визита в Европа през юни, ще има срещи с ЕС и НАТО

Президентът на САЩ Джо Байдън ще посети Великобритания и Белгия на 11-14 юни, където ще вземе участие в срещите на върха на Г-7 (в допълнение към САЩ, Великобритания, Италия, Канада, Франция, Германия и Япония), НАТО и САЩ-ЕС. Това се посочва в изявление, публикувано днес от прессекретаря на Белия дом Джен Псаки.

„Президентът на САЩ ще пътува до Обединеното кралство и Белгия, това ще бъде първото задгранично пътуване на президента. Това пътуване ще подчертае нашия ангажимент за възстановяване на съюзите, засилване на трансатлантическите отношения и тясното сътрудничество със съюзници и партньори, за да отговорим на глобалните предизвикателства и да служим по-добре на американски интереси“, се казва в текста.

„Президентът Байдън ще присъства на срещата на върха на Г-7 на полуостров Корнуол във Великобритания от 11 до 13 юни, където ще говори за приоритетите на САЩ в здравеопазването, икономическото възстановяване и изменението на климата. Президентът ще проведе двустранни срещи, включително среща с британския министър Борис Джонсън“, каза говорителката.

От Великобритания президентът ще пътува до Брюксел, където ще присъства на срещата на върха на НАТО на 14 юни. Президентът ще потвърди ангажимента си към НАТО, трансатлантическата сигурност и колективната отбрана.“

В белгийската столица американският лидер ще участва в срещата на високо равнище между САЩ и ЕС, по време на която по-специално ще бъде обсъдено нарастването на цифровата търговия и общите външнополитически проблеми.

За срещата на върха ЕС-САЩ по въпросите на пандемията, климата и сигурността съобщиха в Туитър и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Заедно с председателя на ЕК Фон дер Лайен имам удоволствието да обявя среща на върха между ЕС и САЩ и среща с президента на САЩ Джо Байдън по време на пътуването му до Брюксел през юни“, пише Мишел. „Ще бъдат обсъдени възстановяването на силната общност на ЕС, обединяването на усилията в борбата с пандемията от COVID-19, климата, въпросите по сигурността и защитата на многостранния световен ред.“

- реклама -