Байдън: Байдън: Няма да водим Трета световна война в Украйна, Г-7 с нови санкции срещу Русия (Обзор)

Президентът на САЩ Джо Байдън отрече възможността Америка да води „Трета световна война“ в Украйна. Изявлението си Байдън направи пред демократи във Филаделфия. Малко рано стана ясно, че държавите от Г-7

САЩ, Великобритания, Германия,

Франция, Италия, Япония и Канада налагат на Русия нов пакет търговски санкции заради нахлуването ѝ в Украйна. Междувременно президентите на Беларус и Русия Александър Лукашенко и Владимир Путин се

договориха в петък в най-скоро време

Москва да достави на Минск най-съвременна военна техника, предаде беларуската агенция Белта.

Байдън: US оръжие в Украйна се нарича Трета световна война

Джо Байдън разкритикува днес призивите за активно американско военно присъствие в Украйна или да подкрепи налагането на зона, забранена за полети над страната, за да бъдат предпазени украинците от руската инвазия, предаде Ройтерс.

 „Идеята ние да изпратим (нападателни оръжия)

и да имаме самолети и танкове. . .

с американски пилоти и американски екипажи. . . това се нарича Трета световна война, разбирате ли?“, каза Байдън пред демократи в град Филаделфия.

Той предупреди, че ако Съединените щати предприемат военна намеса в Украйна, това със сигурност би означавало Трета световна война.

„Ще защитаваме

всяка педя територия на НАТО,

всяка една педя“, включително страните членки на НАТО, граничещи с Русия, даде да се разбере в същото време президентът на САЩ.

„Имаме свещен дълг“

да пазим територията на държавите от НАТО. . . но „няма да водим Трета световна война в Украйна“, добави той.

Държавите от Г-7 с нов пакет търговски санкции

Държавите от Г-7 САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Япония и Канада налагат на Русия нов пакет търговски санкции заради нахлуването ѝ в Украйна, става ясно от съобщение, публикувано от Белия дом.

„Тези

колективни действия ще

засилят натиска върху [Владимир] Путин и ще надградят безпрецедентния пакет от икономически санкции и експортен контрол, който САЩ и над 30 държави вече наложиха на Русия“, се казва в съобщение на американското правителство.

Това включва спиране на

търговските преференции на Русия в Световната търговска организация, което е до голяма степен символичен ход, както и съгласие за блокиране на финансирането на Русия от международни финансови организации като МВФ и Световната банка.

Поотделно държавите от Г-7

също приемат свои собствени допълнителни санкции. САЩ забраняват износа на луксозни стоки за Русия.

„Елитите, които поддържат военната машина на Путин, не трябва повече да могат да се възползват от печалбите на тази система и да разхищават ресурсите на руския народ“, заяви Белия дом.

Лукашенко и Путин се договориха за руска военна техника

Междувременно президентите на Беларус и Русия Александър Лукашенко и Владимир Путин се договориха в петък в най-скоро време Москва да достави на Минск най-съвременна военна техника, предаде беларуската агенция Белта.

По информация на Белта Путин и Лукашенко са се договорили

на срещата им в Москва

за предприемането на съвместни стъпки за взаимна подкрепа във връзка със западните санкции, включително по отношение на цените в сферата на енергетиката, посочва Ройтерс.

След преговорите президентът на Беларус заяви, че Русия предприема сериозни и безпрецедентни стъпки за подкрепа на икономиката на Беларус, каза говорителката на Лукашенко Наталия Ейсмонт.

По думите й на 14 март

в Москва ще се състоят преговори на правителствени делегации на двете страни, които ще работят за конкретни решения по всички обсъждани днес въпроси. Санкциите на Запада са „време на възможности“ за Русия и Беларус, каза Лукашенко, цитиран от ТАСС.

Днес не стои въпросът

дали ще преживеем санкциите или не. Днес санкциите за нас са време на възможности, посочи той, като добави, че хората в СССР са били подложени на санкции и „са живеели и са се развивали нормално“.

„Украйна щеше да извърши нападение срещу Беларус, ако Русия не бе нанесла превантивен удар“, каза още Лукашенко.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено