Томас Бах, МОК, Олимпиада
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бах: Ако няма Олимпиада през 2021-а, ще я отменим

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви, че 2021 година е „последният шанс“ за провеждане на Олимпиадата в Токио. Той подчерта, че отлагането ѝ не може да продължи вечно.

Бах сподели, че подкрепя позицията на Япония, че Игрите трябва да бъдат отменени, ако пандемията от коронавирус не бъде овладяна. Началото на игрите бе отложено с една година през март. Сега те трябва да започнат на 23 юли 2021.

„Честно казано, разбирам позицията на Япония. Ноже вечно да имаш на работа 3000 или 5000 души в организационен комитет. Не може всяка година да променяш целият спортен календар за всички водещи федерации. Не може атлетите да продължават да живеят в несигурност“, заяви Бах за БиБиСи. Президентът на МОК добави, че реорганизирането на Олимпиадата е „огромен риск“. Игрите не са били отменяни никога в историята с изключение на двете световни войни. Въпреки това японските организатори бяха категорични, че няма да отлагат отново.

Бах предупреди, че „никой не знае“ как ще се развие ситуацията, но каза, че МОК ще действа по препоръка на Световната здравна организация (СЗО). „Основният принцип е организирането на тази Олимпиада в безопасна среда за всички участници. Никой не знае как ще изглежда светът след година и два месеца от днешна дата. Трябва да разчитаме на експертите“, добави президентът на МОК.

Бах: Публиката прави Игрите уникални

Бах отказа да коментира дали откриването на ваксина ще бъде необходимо за провеждането на Игрите. Но категорично заяви, че трябва да има публика. „Олимпийският дух е свързан с обединяването на феновете и тъкмо това прави Игрите толкова уникални. Те на Олимпийския стадион, всички привърженици от различните краища на света са заедно. Бих искал малко повече време за консултация с атлетите, със СЗО, с японските партньори“, добави той.

МОК вече задели 800 млн. долара за подкрепа на организаторите и спортните федерации заради допълнителните разходи от отлагането на Олимпиадата. Според данните от последния бюджет, Игрите щяха да струват 12.6 млрд. долара, поделени между организационния комитет, правителството на Япония и Токио. Бах заяви, че не трябва да има „никакви табута“ при намаляването на разходите. „Те ще бъдат определено различни, и трябва да бъдат различни. Ако научихме едно нещо от тази криза, то това е да гледаме към важните неща. Така че концентрацията върху тези важни неща трябва да се отрази и в организирането на Игрите“, завърши президентът на МОК.

- реклама -