Томас Бах, МОК, Олимпиада
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Томас Бах: Игрите в Токио ще се проведат, няма друга опция

Олимпийските игри в Токио ще се проведат това лято и няма план „Б“. Това заяви в интервю президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах.

„Към този момент няма никаква причина да вярваме, че Олимпиадата в Токио няма да бъде открита на 23 юли. Точно заради това няма план „Б“. Напълно отдадени сме да проведем игрите безопасно и успешно“, каза Томас Бах за Kyodo News.

До началото на отложените игри остават по-малко от шест месеца, но съмненията продължават. Причината, разбира се, е пандемията от коронавирус, която доведе и до първоначалното отлагане. Организаторите в Токио обаче имат план, който ще позволят провеждането на Олимпийските игри, дори ако пандемията не е под контрол, и без ваксинация.

Обществената подкрепа в Япония обаче е доста ниска – около 80% от анкетираните в последните седмици подкрепят ново отлагане или дори отмяна на Олимпиадата. Главният изпълнителен директор на Токио 2020 Тоширо Муто заяви за АФП тази седмица, че организаторите са непреклонни в отдадеността си проведат Игрите това лято и че отмяна не е обсъждана. Но той призна, че не може да гарантира пълни трибуни. И не отхвърли възможността за Олимпиада без зрители.

Решение дали ще има чуждестранни зрители и колко зрители ще бъдат допуснати до трибуните се очаква напролет.

- реклама -