еврото Чехия

Бъдещият посланик на САЩ в ЕС: Дните на еврото са преброени

Проф. Тед Малок, който е кандидат на президента на САЩ Доналд Тръмп за посланик на САЩ в ЕС, обяви, че дните на еврото са преброени и единната валута може да се срине в следващите 18 месеца.

В интервю за Би Би Си Малок допусна, че Великобритания може да сключи със САЩ „удовлетворяващ и двете страни“ търговски договор след три месеца. Според неговото мнение т. нар. твърд Brexit би бил най-добрият вариант за Великобритания. В момента, в който Великобритания излезе от общия пазар и от митническия съюз, страната ще може да игнорира бюрокрацията на Брюксел и да сключи сама търговския договор. По думите на Малок всеки опит на ЕС да блокира бъдещи преговори между Лондон и Вашингтон би бил абсурден, защото това било все едно мъж „да се опита да забрани на жена си да има любовник“.

Британският премиер Тереза Мей ще бъде първият чуждестранен държавен глава, който в петък ще се срещне с Доналд Тръмп. Сред темите, които двамата ще обсъдят, ще бъде и възможността за сключване на двустранен търговски договор.

Проф. Тед Малок
„Тези от нас, които са работили на „Уол Стрийт“ или в лондонското Сити, знаят, че ако поставите в правилната стая правилните хора, които имат достатъчно добра информация и много енергия – а Тръмп, несъмнено, има много енергия – могат да бъдат постигнати резултати. Според мен ако от този процес отпадне бюрокрацията, за това няма да са необходими нито две, нито седем години.“

Договорът няма да бъде подписан в петък във Вашингтон, смята Малок, но може да бъде сключено рамково споразумение, което позволява да бъдат назначени хора, които да започнат преговори при закрити врата.

Макар още да не е потвърдено официално, че Малок ще бъде назначен за посланик на САЩ в Брюксел, запознати казват, че точно той е фаворитът на Тръмп за поста. В началото на януари професорът се срещна с новоизбрания президент в неговия небостъргач в Ню Йорк.

От ЕС не един път дадоха да се разбере, че, според законите на Евросъюза, Великобритания не може да води преговори за търговски отношения с други страни, докато е член на общността.

- реклама -