технологии, бъдеще, мрежи, интернет, управление

Бъдещето вече е тук! Преимуществата и опасностите на новите технологии

В старите книги на руският писател-фантаст Кир Буличов, момиченце на име Алиса Селезньова, живееща в края на 21 век, разговаря с приятели по видеофон, спори с домашния си робот Полей и лети на Алдебаран. 

Сега ние говорим по Skype, спорим със Siri, а шефът на SpaceX Илън Мъск крои планове за колонизацията на Марс. В същото време, да си спомним думите на фантаста Уилям Гибсън: „Бъдещето вече е тук. Просто още е неравномерно разпределено“.

Професионалистите, които се занимават с развитието на новите технологии, говорят за бъдещето къде къде по-малко. Рядко някой от тях е готов да погледне десет години напред. Според някои от тях, може да се правят прогнози за три до пет години максимум. В противен случай има риск да се начертае грешна картина.

Едно е очевидно – ежедневният ни живот се променя под въздействието на интернет и невронните мрежи. И това не е бъдеще, а настояще. Оттук нататък те само ще се развиват, при това много бързо.

Според специалистите, процесите в интернет се случват без участието на човек. И независимо, че технологията ни дава много – не се заблуждавайте: главната цел е не потребителя, а неговите пари. И тъй като всеки има телефон, някои даже два, телекомуникационните оператори не могат да разчитат на печалби от продажби на телефони. Затова им се налага да наблегнат на услуги, трафик и поддръжка на СИМ-картите.

Различните елементи на интернет са свързани едни с други и тук се появават невронните мрежи – технологии, които са способни да се самообучават, получавайки нужната им информация от интернет. Така се появява невронет – интернет, основан на изкуствени невронни мрежи. Работещи по отделно или заедно, тези технологии съвсем скоро ще превърнат в реалност това, което неотдавна ни се струваше сюжет от фантастичен роман.

Как технологиите променят живота ни?

Да се свържем със собствения си портфейл, да попътуваме в Австралия без да ставаме от фотьойла или да постигнем взаимно разбиране със собствената си кафеварка? Експертите обещават – всичко това скоро ще бъде възможно. Да не кажем, че вече е!

Бит и ежедневие:

В началото интернет се използваше като библиотека и поща – за търсене на информация или за връзка с други хора. Сега, с негова помощ могат да се извършват реални действия – например, пазаруване или поръчка на услуги.

Това е главна характеристика на интернет – той прави всичко за вас. Не ви е нужно да знаете телефона на таксиметровата компания и да се товарите с излишна информация. Също така можете да разберете колко време ще очаквате следващия автобус на градския транспорт. Можете да си инсталирате „умна система“ за отопление на дома, която да включвате и изключвате когато пожелаете. А, и прогнозата за времето някак си стана по-точна.

Буквално след две-три години всички предмети в дома ще бъдат свързани към един център. Това значи, че ютията ще ви съобщи, когато не е изключена, а ако загубите очилата си, ще можете да им позвъните и да разберете къде се намират. В недалечното бъдеще хладилникът ви ще може да ви информира, че яйцата са свършили и не можете да си направите омлет.

Някъде след 10 години кафемашината ще може самостоятелно да ви свари кафе. Ако всяка сутрин половин час след алармата на будилника, вие отивате и си приготвяте капучино, машината ще научи това. И ще започне да се включва сама.

Малко по-отдалечени във времето изглеждат други перспективи. Руски специалисти твърдят, че всеки дом ще има собствено ID, включено към невронната мрежа. Когато постъпвате на работа, вие ще давате именно него вместо адрес. И ако трябва да сте на работа в осем сутринта, вашият работодател ще може да ви угаси осветлението в 22 часа вечерта. А будилниците на корпоративните телефони ще звънят в нужното време.

Здраве и спорт

И сега различни уреди следят пулса, кръвното налягане и дишане по време на фитнес, пресмятайки изразходваните калории и помагайки за по-ефективна тренировка. Естественото развитие на тези системи ще доведат до увеличаване на продължителността и повишаване качеството на живота.

Подкожни сензори или чипове ще собщават на пациентите здравословното им състояние в реално време. Това ще позволи самостоятелно да контролираме приема на лекарства.

Безнаказаното клинчене от тренировки ще бъде невъзможно в бъдеще: маратонките ви ще са в състояние да съобщят за пропуснатия джокинг на застрахователната ви компания, което да доведе до промяна на застрахователната ви премия.

Системата сама ще може да дефинира възникващ проблем. Например, забелязвайки, че в определен район потребителите търсят в интернет какво да правят при ухапване от кърлеж. След това, Министерството на здравеопазването ще бъде уведомено и ще може да реагира адекватно и своевременно.

Хартиените картони, съдържащи историята на заболяванията на пациентите отдавна са остарели. Всички наши болежки ще намерят място в електронна система. Поглеждайки в нея, докторите ще могат да преценяват дали да подозират шарка или вече сте я карали в деството си.

Земеделие и промишленост

Базираните на интернет технологии позволяват да бъдат създадени „умни домове“ и „умни градове“ – целта е да се подобри начина ни на живот. Всички тези проекти се намират в различни етапи на развитие. Но в бъдеще, тези засега новости трябва да станат обичайни и повсеместни.

Специални датчици показват дали трябва да се сменя тръба или може да издържи още две години, например. Пътища, здания и мостове регулярно ще информират за своето състояние и ще настояват за нужни ремонти и поддръжка. Градските кофи за боклук ще съобщават, когато са препълнени. Ще може точно да се регулира потреблението на електроенергия. Производството ще стане напълно автоматизирано. И още и още… Възможностите са практически неограничени.

Работа и развлечение

Благодарение на виртуалната реалност вие можете да посетите Париж без да напускате дома си. Експертите признават, че това още не е съвсем лесно.

В близките години ще се развива междупланетарния интернет. Формално погледнато той съществува и сега – та нали марсоходът Curiosity ни изпраща селфита от Червената плането. В близкото бъдеще технологията ще се усъвършенства.

С времето невронните мрежи ще ни позволят да общуваме без думи, предавайки си един на друг мисловна информация. Системите на бъдещето ще ни позволят да преодолеем езиковата бариера – моментален и синхронен превод ще ни дадат възможност да се разбираме по-лесно.

Но ако разбирането на друг език ще стане лесно, то разбирането на собствените ни внуци ще става все по-трудно. Специалистите предупреждават: новите технологии не може да не се отразят на психологията на хората. Но как именно – това е невъзможно да се предвиди.

Новите заплахи – възможна ли е революция на машините?

Както и предупреждаваха фантастите, развитието на технологиите носи не само нови възможности, но и нови опасности. И става дума не само за революция или въстание на машините. Този сценарий се вижда по-скоро невероятен за експертите – в крайна сметка, компютърът винаги може да бъде изключен от мрежата. И не на последно място – психологията на хората в голяма степен се определя от биохимията. Следователно, машината, която се явява просто част от много сложна и дълго еволюирала система, никога няма да стане равна на човека.

Но съществува риск, че с времето компютрите ще започнат да ни управляват. На моменти това става и сега – нима не слушаме навигацията, която определя маршрута ни?

Друга опасност е много по-реална – заради новите технологии ни очакват социални изменения. Много хора ще изгубят работата си, защото са заместени от машини. Това е една от причините в много страни да се правят опити да бъде въведен безусловен базов доход за гражданите.

Други експерти са настроени оптимистично: в продължение на векове човечеството е изобретявало нови технологии, но това не е приключвало с масова безработица.

Но обществото го чакат и други изпитания – в близко бъдеще ще се налага намирането на общ език между твърде различни хора. Разликата в поколенията ще създаде проблеми в комуникацията.

Има и други рискове! Днес човек се оказва напълно безпомощен, когато си забрави телефона. Той губи не само своите контакти, но и връзката със света. В ситуацията, когато интернет и невронните мрежи напълно ще контролират комфорта ни на живот, една повреда може да струва твърде скъпо. А с професионалистите, които могат да поддържат системата, ситуацията никак не е проста. Техният брой наброява не повече от няколко хиляди в целия свят. Обучението им е сложно, а хората все повече не желаят да учат трудни неща. Да не забравяме, че още не сме напълно наясно как работи човешкия мозък.

Но каквито и трудности да ни предстоят, ще се наложи да се научим да ги преодоляваме и живеем с тях. Защото всичко това е бъдещето. И то вече е тук.

Материалът е подготвен от екип на ТАСС.

- реклама -