Бъдещето на болница „Лозенец“ като търговско дружество е с много въпросителни. Ректорът на СУ проф. Герджиков пред FN

Правителствената болница „Лозенец“ окончателно вече не е ведомствена болница към Министерския съвет. С промени в Закона за лечебните заведения, които депутатите приеха днес на второ четене, тя се преобразувана в еднолично акционерно дружество към Министерството на здравеопазването. Дали след преобразуването ѝ в търговско дружество болницата ще премине под управлението на Софийския университет все още не сигурно.

Какво следва оттук нататък – потърсихме отговори от ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков.

Ще може ли СУ „Св. Климент Охридски“ да поеме управлението на болница „Лозенец“?

Това ще реши академичният съвет. Това което ни притесняваше в законопроекта е, че беше приет набързо. Въпреки че при първото четене обещаха следващите стъпки да се обсъждат със СУ, сега беше даден 3 дневен срок за промени между двете гласувания в парламента. Бързането доведе до това, че не можахме да обсъди как към един законопроект от 4 реда добавихме 4 страници изменения. В тях се включва и договор между ректора на висшето училище и министъра на здравеопазването. В него се поемат редица финансови отговорности на висшите училища.

Не знаем как изглежда този договор.

Изискванията са само към висшите училища, не се изисква от министерствата, които управляват болници. Със сигурност поне чл. 105, който засяга и другите болници ЕАД е далеч извън обхвата на първоначалния закон.

Ще имате ли допълнителни разговори в Министерството на здравеопазването около договора?

Договорът още не е факт. В средата на февруари трябва Министерството на здравеопазването да ни го покаже. Да видим дали с него ще се гарантира доброто управление. След това той трябва да се гласува в МС.

Вчера говорих с министър Ананиев, който твърди, че този договор е съвсем обикновен. В него се описват обикновените отговорности на принципала на една болница. В същото време той твърдеше, че ще обсъди с нас и преди предложението, но това не се случи. Така че всичко засега е само обещания.

Как ще се реши ситуацията с финансовото състояние на болницата? Тя има натрупани милиони лева дългове през последните години.

Болницата имаше десетки милиони дългове. Но голяма част от тях бяха инвестиционни задължения, свързани основно със закупуването на апаратура. Една част от тях беше поета от държавата, надявам се че няма да има проблем и с останалата. Проблемът идва от там, че болницата ще трябва да се издържа изцяло от дейност, тъй като досега имаше държавна субсидия. Болницата има възможност да извършва достатъчно дейност, въпросът е дали Здравната каса ще има желанието на определи такъв лимит, който ще съответства на тези дейности.

Ако това не се случи болницата ще бъде в тежко положение.

Затова е тревожно, че в текстове, които бяха приети току-що има такива как могат да се продават обособени части от болницата и това ще става по Закона за приватизацията.

Как промените ще повлияят на студентите?

На два пъти никой не ни попита кое е най-доброто за учебната и клинична база на болница Лозенец. И законопроектът беше приет. Но ние категорично няма да допуснем да се засегне Медицинския факултет на СУ. Нито факултета, нито студентите ще пострадат. Няма да допусна това.

- реклама -