Румяна Бъчварова

Бъчварова: Нямаме официално уведомление от Турция, че спират да приемат бежанци

Към момента нямаме официално уведомление от турската страна, че се прекратява силата на споразумението за реадмисия на бежанци. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след заседанието на Министерски съвет. Днес равителството е одобрило протокола за споразумението за реадмисия на бежанци с Турция, подписан на 5 май.

„На практика ние сме в пълна готовност да прилагане реадмисията, ако отговаряме на всички записани условия в протокола. Той определя, каква е процедурата за осъществяване на реадмисията”, каза тя. „Досега следвайки указанията сме подали документите на 200 души, които са преминали през българо-турската граница и нямаме отговор от турската страна. Нямаме към момента и официално уведомление от турската страна, че се прекратява силата на това споразумение”, заяви тя и коментира, че ако някакво развитие по темата, то ще бъде след Европейския съвет.

Вицепремиерът уточни, че отказът на Турция да изпълнява споразумението за реадмисия на бежанци не е свързано с двустранните отношения, а е свързано със споразумението с ЕС.

- реклама -