Бъчварова: Не може президентът да е политически компромис

Не може фигурата на държавния глава да бъде резултат от политически компромис. Това каза вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Тогава, когато се издига кандидатура за държавен глава, той не може да бъде силна фигура и кандидат, когато е резултат от компромиса между няколко партии. Това се отнася и за компромиса, който левите партии се опитват да постигнат, за да си решат вътрешнопартийни проблеми и отношения, отнася се и евентуално и за дясното пространство или някъде другаде, където също се търси компромис„, обясни Бъчварова.

Кандидатът на ГЕРБ

Когато ГЕРБ издигне кандидатурата си за президент тя няма да бъде резултат от компромис на други партийни интереси или други съображения. Тя ще бъде кандидатурата на ГЕРБ заради преценката, че отговаря на определени качества„, обяви вътрешният министър.

Генерал Румен Радев и Георги Първанов

Дали БСП са подтикнали ген. Румен Радев да си подаде оставката, Бъчварова не се ангажира да каже. Но, според нея, е интересно, че засега той мълчи. ГЕРБ не могат да бъдат обидени от изявления: „Как може ГЕРБ да се обижда за такива изявления. АБВ си следват тяхната политическа линия. Напускайки коалицията предпочетоха да работят за собствената си партията, отколкото за държавата. Това е тяхно решение„, добави още Румяна Бъчварова.

- реклама -