Бъчварова Фронтекс офицери помощ ЕК

Бъчварова: очакваме 200 офицери от Фронтекс и 160 млн. евро от ЕК (ВИДЕО)

Очакваме общият брой на офицерите от ФРОНТЕКСТ, които да дойдат скоро на наша територия да бъде 200. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в пленарна зала.

„В момента самата служба се реорганизира, сменят се мандатите. Беше ни обещано, че ще ни бъде отговорено възможно най-скоро и офицерите ще дойдат с необходимата техника, включително и обучени кучета, които да ни помогнат“, обясни тя.

Вчера бяха изпратени 3 апликационни форми на общата стойност от 160 млн. евро до ЕК, с уверението, че основната част от тях много скоро ще пристигнат в България“, посочи вътрешният министър.

Бъчварова Фронтекс офицери помощ ЕК
Вътрешният министър Румяна Бъчварова отговаря на въпроси на депутати в пленарна зала

Поискали сме техническа помощ, помощ за изграждане на видеонаблюдение и помощ за оперативни разходи, които да се използват във възможно най-близки срокове“, поясни Румяна Бъчварова.

Границата ни се охранява ефективно

При двете срещи с вътрешния министър на Сърбия, а преди два дни и с премиера, не бяха изразени опасения за начина, по който охраняваме българската граница, обяви още вътрешният министър. В момента нашите центрове са запълнени почти 90%, което показва колко ефективни са нашите действия по предотвратяване на вторичното движение, коментира Бъчварова.

Има един показател за ефективността на охраната на границата – това са предотвратените опити. Мога да кажа, че те са 22 783 опита за преминаване на българската граница, като предотвратени са 20 456“, поясни Румяна Бъчварова.

Оценката за това, че българо-турската граница се пази изключително добре не е наша, а е на нашите колеги и партньори от ЕС“, каза тя.

Бъчварова за скандално уволнения Йотко Андреев: Понижението е наказание, процедурата не е незаконна

Скандално уволненият заместник-шеф на Гранична полиция Йотко Андреев е понижен, но ще продължи работа в системата на МВР, защото има добър опит. Андреев беше свободен след скандала с обществената поръчка за превоз на мигранти, възложена на арестуван за трафик на хора.

Има различни възможности за наказания. Спрямо него е понижаване в длъжност и той в момента е на ниво началник отдел – все още не е комплектован този отдел към „Миграция“, понеже той има много добър опит в „Миграция“, каза Бъчварова. Как аргументира решението си вътрешния министър вижте тук:

Решено е да не се правиобществена поръчка за извозване на мигрантите. Тази работа ще бъде извършвана от „Гранчна полиция“, съобщи още Бъчварова.

- реклама -