Бъчварова: Няма конкретна заплаха за терористична атака в България

Конкретни заплахи за терористични актове към страната ни в момента няма, но общата информация от партньорските служби се следи и в държавите около нас.  Това съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Информация се събира и по линия на ДАНС, както и от Военна полиция.

5085255Бъчварова проследи около петчасовото антитерористично учение на летище Пловдив.

Над 300 души участваха в учението от МВР, МО, МЗ, ГД ПБЗН и ГД НП.

Никой от участниците не е бил предупреден предварително, каза главният секретар на МВР, днес са вдигнати по учебна тревога.

5085257
Учение на летище Пловдив

Антитерористично учение

Ситуацията се развиваше по следния сценарий: На летище Пловдив пристига мерцедес със софийска регистрация и трима мъже в него. Единият от тях с раница влиза в терминала, където пътници чакат да бъдат качени на самолет.

5085242
Учение на летище Пловдив

При проверка Гранична полиция се усъмнява в него, той вади пистолет и започва безразборна стрелба. 13 са ранените пътници, няколко от тях тежко. Другите двама мъже в колата, които виждат какво става, задействат дистанционно взрив в раницата му и потеглят с колата. Успяват да се укрият в изоставено военно поделение наблизо.

Там, след като Временният щаб обсъжда няколко плана, се предприема атака и двамата терористи са убити. Убит е и терористът в терминала. Има един тежко ранен полицай, жертви сред пътниците няма.

Учение на летище Пловдив
Учение на летище Пловдив

След взрива на раницата на летището, бе проведена проверка за обгазяване. Вън пък полицай с обучено куче проверяваше кола по кола паркинга за установяване на взривни вещества. След края на акцията предстои анализ, за да се види къде са пропуските.

Това е втори етап на подобни учения, започнали преди месец с оглед на повишената терористична заплаха в Европа.

- реклама -