шефа на ФБР

Бъчварова на среща с шефа на ФБР

Вътрешният министър Румяна Бъчварова се е срещнала с директора на Федералното бюро за разследване Джеймс Коуми, съобщи МВР. Тя е на посещение в САЩ.

С шефа на ФБР, Бъчварова е обсъдила актуалната среда за сигурност и последните терористични атаки в Европа и САЩ. Двете страни са се договорили за още по-активен обмен на информация между Бюрото и българските структури по правоохрана и сигурност.

Основните линии на обмен са свързани с лица, за които има подозрения, че са свързани с терористична дейност, финансиране на тероризма, пране на пари, данъчни измами, престъпления с банкови карти и скиминг устройства, фалшифициране на пари и кибер престъпления.

Джеймс Коуми е подчертал доброто сътрудничество между страната ни и САЩ. Шефът на ФБР е оценил високо приетия от правителството наскоро антитерористичен закон, който инкриминира деяния, свързани с приготовлението и подпомагането на тероризъм.

Силовият ни министър от своя страна е запознала ФБР със засиления граничен контрол по външните граници и особено тази с Турция. На граничните контролно-пропускателни пунктове се осъществява редовен анализ на риска, включително чрез рискови профили на чуждестранни бойци, информирала е Бъчварова.

- реклама -