Бъчварова обяви кога ще е ясна кандидатурата за еврокомисар

До края на годината ще има яснота за кандидатурата на България за следващ еврокомисар. Това заяви вицепремиерът в оставка Румяна Бъчварова пред журналисти в Брюксел.

Тя участва в Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи

Бъчварова уточни, че и правителството в оставка, и служебното правителство биха могли да излъчат кандидат. Въпросът е да бъдем ориентирани за смислен и важен ресор, коментира тя, цитирана от БТА.

Според нея в страната ще има предсрочни избори, като най-вероятната дата за тях са последната седмица на март или първата седмица на април.

Вицепремиерът в оставка отбеляза, че досега у нас са разселени малко мигранти от квотите на ЕС, защото България не е страна, където те искат да пристигнат и останат. Поставили сме условия (кандидатите за разселване) да бъдат основно семейства, когато е възможно да бъдат сирийци християни. Длъжни сме да поставим тези условия, посочи Бъчварова. Тя поясни, че разселването не е само технически процес по преместване на хора, а трябва да се направят проверки, да се отчете тяхната готовност да участват в квотите и на държавите – да ги приемат.

По думите на Бъчварова представените от Европейската комисия разчети за изпълнението на квотите в срок биха били трудно изпълними. Тя отбеляза, че Съветът на ЕС обсъжда възможността за обособяването на постоянен квотен механизъм, който да бъде прилаган в случаи на нужда.

- реклама -