Бъчварова: В 14 часа жителите на Хитрино се прибират в домовете си – ВИДЕО

Днес в 14.00 часа жителите на Хитрино ще могат да влязат в домовете си.

Това заяви министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова по време на изслушването в съвместното заседание на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и транспортната комисия.

Тя беше изслушана във връзка с предприетите действия след инцидента в бедстващото село

По думите ѝ с извеждането на последната цистерна операцията по овладяването на инцидента се смята за приключила. „Тя беше с уникална сложност и изискваше решения, които не бяха предварително познати и не би следвало да бъдат взети, заяви министър Бъчварова. Влизането на хората ще стане по график, определен от кмета на селото.

Министър Бъчварова обясни, че всички 12 дерайлирали цистерни са били в различна позиция, което допълнително е затруднило операцията по извеждането им. Негативно влияние е оказал и силният вятър.

По време операцията по отстраняването на инцидента са работили 3 щаба – национален, областен, общински. „Работихме в добра координация”, заяви министър Бъчварова. По време на заседанието на комисията бе показан и специален видео-материал, показващ работата на всички участвали в операцията по отстраняване на последиците от инцидента.

Кука от теглич е пробила цистерната на гарата в Хитрино

Това каза Ивайло Московски, който участва на съвместно заседание на вътрешната и транспортната комисия в НС, цитиран от БТА.

Транспортният министър обясни, че влакът е тръгнал в 0.10 от гара Дружба, до Нефтохим, така както е бил заявен. Имало е 26 вагона с общо тегло над 1000 тона. Влакът е потеглил със закъснение от 13 минути. На гарата в Карнобат е имало смяна на локомотиви. Така е станало и на гарата в Синдел.

На гарата в Хитрино е подаден сигнал за отбиване. Това означава, че скоростта е трябвало да бъде около 40 км/ч.

Композицията е минала през първата стрелка с 80 км/ч

Екстремно спиране на влака не е имало, както и не е установено понижаване на налягането във въздухопровода.

Първите пет цистерни минават през стрелката. След това започва дерайлирането. Куката на деветия вагон пробива десетата цистерна и така започва изтичането на опасния товар.

- реклама -