Бъчварова
Вицепремиерът направи изненадваща среднощна проверка в Слънчев бряг

Бъчварова след Берлин: Обяснихме рисковите фактори за ситуацията с мигрантите

Обяснихме кои са рисковите фактори за ситуацията с мигрантите и получихме разбиране от нашите партньори в Европа. Така вътрешният министър Румяна Бъчварова обобщи резултатите от срещите на високо ниво в Берлин.

Външният министър припомни, че целта на посещението, заедно с премиера Бойко Борисов, в Германия е била представяне на българската позиция във връзка със ситуацията с мигрантската криза в Европа, съобщиха от МВР.

Визите за Турция

Според Бъчварова, двамата с премиера са получили уверение и разбиране, че в рамките на ЕС трябва да има обща политика, която се одобрява и изпълнява от всички държави.

Това, което нашите партньори в Германия ни казаха е, че винаги са възприемали България, като една сигурна страна, която се справя с проблемите си. Ние продължаваме да се справяме, но отчитаме и рисковите фактори, които могат да усложнят ситуацията. Затова решихме и това, което направи премиерът с посещението си в Истанбул и с визитата в Германия, да обясним кои са рисковите фактори и да обясним колко е важно споразумението между ЕС и Турция да влезе в сила и за започне да се изпълнява”.

Според вицепремиера, това е най-важното условие, за да се предотврати мигрантската криза в Европа.

Не става въпрос само за България, а за събития, които могат да се отразят и на останалите държави, подчерта Бъчварова. За това има поет ангажимет България да бъде подкрепена в опазване на външната граница на ЕС.

Имаме абсолютното разбиране от нашите партньори и от канцлера Меркел за подкрепата, която трябва да бъде дадена на българската гранична полиция и на българските власти. Тя трябва да бъде и техническа, и подкрепа с човешки сили, и политическа, което е изключително важно. Това беше и същността на нашия разговор. Че тук не става въпрос само за определен брой автомобили, за определен брой офицери, става въпрос за една цялостна политика, която да бъде възприета от другите европейски държави, за да можем да се справим с това предизвикателство”. 

От Берлин в Слънчев бряг

Тази нощ министър Бъчварова направи изненадваща среднощна проверка в Слънчев бряг, заедно с шефа на полицията в Бургас.

Бъчварова се срещна с дежурните полицаи по КПП-тата и се включи в проверките по нощните заведения и търговските обекти.

Румяна Бъчварова даде висока оценка за работата на МВР по отношение на сигурността в курорта.

„Досегашната работа е довела очевидно до положителни резултати: увеличил се е оборотът на търговските заведения, въведен е ред, който в началото смущавал собствениците и някои граждани. Сега обаче хората са се успокоили и вече се чувстват по-сигурни, което е и главната цел”. 

- реклама -