Румяна Бъчварова бежанци мигранти поток

Бъчварова: Повече бежанци от Афганистан и Ирак, намалява потокът от Сирия

Рязко нахлуване?

Променя се структурата на бежанския поток. Доминират мигрантите, които идват от Афганистан и Ирак и намалява, при това доста значително, потокът от Сирия. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

„Това променя и поведението на тези, които преминават нелегално границите ни, поведението им на територията на страната и възможностите ни, ние като държава, да реагираме на исканията им за получаването на статут в България”, заяви Бъчварова.

Тя отново напомни, че бежанският натиск към страната ни е спаднал с около 20-30% спрямо предходната година. Според министър Бъчварова е възможно и „рязко нахлуване” от българо-турската граница, но то е хипотетично и МВР има разработен план за справяне с него.

Маршрутът на мигрантите минава през България

България полага много усилия по линията на българо-сръбската граница за спирането на опитите на хора, които са успели да преминат нелегално българската граница.

„Регистрирани или не в нашите системи, те се опитват да продължат към Европа по тази основна линия. Ние не можем да допуснем да се оформи бежански маршрут през територията на България, дори това да е в „наш интерес”, т.е да не се задържат тук повече бежанци, но в голямата си част да излизат на Запад”, поясни Бъчварова.

По думите ѝ това е нашето отговорно поведение на европейски партньор и то започва да дава отражение на ситуацията в страната, защото последния месец и половина се надвишава капацитетът на центровете за настаняване на мигранти.

Опасностите пред страната ни

Определяме няколко основни опасности за страната ни. Първо – да се увеличи постепенно броят на пристигащите в страната, невъзможността им да излизат и оставането им на наша територия, въпреки тяхното желание”, обяви вътрешният министър.

 

- реклама -