Бъчварова: Споразумението с Турция за реадмисия не се спазва

Споразумението с Турция за реадмисия на нелегално влезлите мигранти в България не се спазва. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Досега България е поискала от Фронтекст да изпрати 200 служители, което предстои да стане. Те ще бъдат разположени на българо-турската граница.

Сърбия ни предложи помощ за охрана на южната ни граница

Сърбия предложи на България помощ за охрана на южната ни граница, стана ясно по време на работната среща на Румяна Бъчварова със сръбския й колега Небойша Стефанович на ГКПП Калотина – Градина.

Небойша Стефанович Сърбия България помощ Турция граница

Двамата министри изразиха едно мнение – че охраната на българо-сръбската граница на практика е охрана на европейската граница. Никоя страна не може да се справи сама с миграционната вълна, каза Бъчварова. От българска страна са задържани от началото на годината 5600 мигранти, опитали нелегално да пресекат границата със Сърбия. Една четвърт от тях са правили втори опит за пресичане на браздата.

Стефанович подчерта необходимостта от борба срещу трафикантите и каза, че в Сърбия има арестувани 2000 души за такова престъпно деяние. След това министър Стефанович предложи подкрепа за охрана на южната граница на България.

Предложението още официално не е разглеждано. Престои това да бъде направено.

Двамата министри изразиха намерение за активизиране на съвместните патрули по общата ни граница за пресичане на миграционния поток.

- реклама -