Държавата чисти политиката и бизнеса от корупцията

Държавата с амбиция да бори корупцията по всички етажи. Ключови ресорни министри с амбицията първо да се справят с подкупите в своите ведомства.

Бъчварова: МВР работи да унищожи корупцията вътре в системата

Направленията, в които се работи в МВР, е първо да се ограничи корупцията вътре в системата. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която участва в работата на 20-ия обществено-политически форум за противодействие на корупцията, под егидата на Центъра на изследване на демокрацията.

4925730„Преодоляването на корупцията не трябва да бъде един лозунг, една мантра, корупционната среда в страната се развива по-бързо, отколкото държавните институции могат да й противодействат“, заяви  Румяна Бъчварова.

Според Бъчварова важният проблем е каква държава искаме да имаме: „Доброто лекарство срещу корупцията е откритото управление“

4925723Меглена Кунева: Антикорупционният закон не го иска Брюксел, а българските граждани

„Антикорупционният закон не го иска Брюксел, а българските граждани – имаме и десетки политици като президента, които искат той да се случи и да заработи. И тези политици се увеличават“. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева.

Необходимо е да изчистим политическия и икономически живот у нас от корупцията, обяви още Кунева.

4925727Екатерина Захариева: Резултатите за противодействие на корупцията у нас съвсем не са приятни

„Борбата с корупцията няма как да е работа само на една институция и аз като министър на правосъдието ще се фиксирам върху това как да укрепим безпристрастността на съдебната система. Всеки ръководител на институция трябва да прояви усилия, освен чрез контролните си органи, да взема превантивни мерки и да прави анализи на възможните корупционни практики в неговата институция“, поясни Захариева.

„Трябва да има съответствие между Конституцията и Закона за съдебната власт, но това не означава, че всички трябва да изпълняват нарежданията на горестоящата инстанция. В закона е премахната възможността за устни указания, премахва се възможността за намеса във вътрешната убеденост на конкретния прокурор“, даде пример Захариева.

- реклама -