Бабиш: Никога няма да напусна поста доброволно

Чешкият министър-председател, лидер на политическото движение АНО (Акция на недоволните граждани) Андрей Бабиш заяви, че никога няма да напусне доброволно поста си, предаде ТАСС. „Никога няма да се оттегля, никога“, каза той по повод скандала, който се разгоря в последните дни с искане за оставката му от поста на премиер.

Той изрази благодарност за подкрепата на президента на републиката Милош Земан. Държавният глава каза, че отново ще връчи на Бабиш сформирането на кабинета, ако долната камара на парламента по искане на опозицията настоява за оставка.

Хиляди хора протестираха в Прага в четвъртък срещу чешкия премиер. Протестиращите призоваха Бабиш да се оттегли. Те скандираха „Оставка“ и „Не на Бабиш“.

В Чешката република в продължение на няколко дни вече бушува скандал около оглавяващия кабинета. Причината за това е репортаж, в който се твърди, че Бабиш възпрепятства полицията да разпитва неговия 35-годишен син от първия му брак, който е фиктивен собственик на компанията „Щъркеловото гнездо“, получило чрез измама два милиона евродотации от фондовете на ЕС. Бабиш младши каза пред репортери, че е бил принудително заведен в Крим от един от служителите на влиятелната бащина компания.

Опозицията разполага в парламента с 92 от 200 места. За да гласува вот на недоверие към правителството ще трябва да събере гласовете на 101 парламентаристи. АНО и Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП), която е част от правителствената коалиция, има 93 депутатски мандата. Кабинетът на министрите разчита също и на подкрепата на Комунистическата партия, чиято фракция се състои от 15 депутати.

 

- реклама -