БАБХ унищожи 17 тона храни по Коледа и Нова година

Над 17 тона храни е пратила за унищожение по Коледа и Нова година Агенцията по храните (БАБХ). Това съобщиха от самата БАБХ.

БАБХ е извършила 1800 тематични проверки за времето от 21 декември 2021 до 3 януари 2022 г. Проверени са предприятия за производство и търговия. А също складове за търговия на едро и дребно, заведения за обществено хранене и пазари и борси в цялата страна.
В следствие на проверките са съставени 7 акта за установяване на административно нарушение и 21 предписания за отстраняване на установени нарушения. Насочени за унищожение са 17 662 кг храни от животински произход. По-голямата част от тях – 17 653 кг, са станали негодни заради пътнотранспортно произшествие на хладилен камион. Насочени за унищожаване са и 40 стъклени бутилки маслиново масло, оризово масло и масло от гроздови семки с изтекъл срок на годност.

От агенцията обявиха и кои са най-честите нарушения. Те са за неправилно етикетиране на храни, както и за нерегламентирано приготвяне и търговия с храни в обект без регистрация. От БАБХ съобщават още, че като цяло се спазват хигиенните изисквания при предлагането и търговията с хранителни продукти.

- реклама -