зехтин

БАБХ спря продажбата на зехтини и салатени сосове, с неразрешени съставки

1 153 проверки на предлаганите маслинови масла са извършили от Българската агенция по безопасност на храните. Те са обхванали както обекти за производство и/или бутилиране на зехтин, така и супермаркети и хранителни магазини, продаващи маслинови масла, складове за търговия на едро и дребно.

22 са издадените предписания за възбрана на реализацията на неотговарящи на стандартите за търговия маслинови масла. Възбранени от продажба са в 2 542  бутилки от 0.5 литра и от 1 литър.

Установено е и предлагане на пазара на така наречените „Салатени миксове“ с неразрешени съставки.

При проверките е констатирано наличие на смеси от зехтини и слънчогледово олио с вложени оцветители, консерванти и ароматизанти

За установените несъответствия хранителните продукти са изтеглени от пазара, върнати са в производствените обекти и са пренасочени за нехранителни цели, включително и унищожаване.

Извънредната тематична проверка констатира, че на българския пазар се предлагат десетки видове маслинови масла с произход предимно от Гърция, но също така и от Испания, Италия и Португалия, доставени от търговски  фирми – разпространители.

При анализа на резултатите ясно се очертава тенденцията за голямо разнообразие на българския пазар, като преобладаващи са продажбите на „Маслиново масло от маслиново кюспе“ и „Маслиново масло, съставено от рафинирани и необработени маслинови масла“. Предлагат се и висококачествените „Маслиново масло Екстра virgin“ и „Маслиново масло Virgin“.

Най-често констатираните несъответствия са свързани с етикетирането – не е налична категорията на маслиновото масло, липсва информация на етикета на български език, не са посочени данни за произход, производител или дистрибутор.

Проверките се правят с цел установяване спазването на законодателството за храните. Във връзка с констатациите от тематичната проверка БАБХ, като контролен орган, ще продължи проверките в обектите с установени нарушения с цел проследяване на изпълнението на издадените предписания, изтегляне и връщане на несъответстващите продукти към доставчиците.

- реклама -