БАБХ с масови проверки на пазарите в цялата страна преди празниците

762 проверки на пазарите в страната е извършила дирекция „Контрол на храните“ към Българска агенция по безопасност на храните. Проверявани са и т.нар. „фермерски пазари“, както и обекти за търговия на дребно, които предлагат храни, плодове и зеленчуци, директно от производител до краен потребител.

Съставени са 17 акта за административни нарушения. 4 са издадените предписания за отстраняване на установени нарушения в обекти за търговия на дребно и пазарите на територията на областите в страната.

Наложена е възбрана и ще бъдат унищожени над 190 кг. храни от животински произход – млечни продукти, месни заготовки и разфасовки и яйца, които са съхранявани неправилно, съобщават от БАБХ.

Констатираните най-чести нарушения са свързани с предлагане на плодове и зеленчуци без документи за произход и регистрационни карти за земеделски производители, продажба на пресни плодове (ябълки и грозде) без обозначения за произход и клас на качество, търговия на млечни продукти без идентификационна маркировка, липса на лични здравни книжки на продавачите на щандовете, непълна информация на етикета на пресните плодове и зеленчуци и търговия на храни от животински произход без идентификационна маркировка и без придружаващи документи, доказващи произхода им.

- реклама -