пилешко, салмонела, Полша, внос

БАБХ: Ръст на сигналите за салмонела в пилешко месо от Полша

Ръст на сигналите за заразено със салмонела пилешко месо от Полша.

За това съобщават от Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ). Справка в системата за бързо оповестяване показва, че почти всяка седмица, след направени изследвания, инспекторите унищожават десетки тонове заразено месо.

От началото на годината досега инспекторите от Агенцията по храните са взели над 1400 проби от пилешко месо, внос от Полша. В 26 от тях е открита салмонела. Само за сравнение, за миналата година случаите са три.

От общо 26 проби със заразено месо, само 10 са от опасните видове салмонела, останалите 16 са за щамове, които не са опасни за човешкото здраве. Въпреки това ветеринарите оповестяват всички случаи и предприемат унищожаване на заразеното месо.

„Салмонелата, която сме установили, е в различни разфасовки – и при цяло пиле, както и при различни видове разфасовки – бутчета, крила, филе, навсякъде“, каза пред БНТ  д-р Кремена Стоева, Дирекция „Контрол на храните“ БАБХ.

Заради зачестилите случаи на заразено със салмонела вносно пилешко, още на границата инспекторите взимат проба от всяка пратка. Докато не излязат резултатите месото не се пуска по магазините.

„Ако се установи наличие на салмонела това месо се насочва за термична обработка или за унищожаване. Така че хората трябва да бъдат напълно спокойни, трябва да е ясно, че няма опасност птиче месо със салмонела от Полша в момента да се търгува на българския пазар“, каза д-р Стоева.

Температура над 70 градуса убива бактерията, така че добре сготвеното пилешко месо не е опасно и не може да ни зарази.

Иначе симптомите на заразяване със салмонела са висока температура, гадене, повръщане, разстройство.

„Желателно е пациентът да потърси лекарска помощ още при първите симптоми, особено за рисковите групи, които са малки деца до 5 години или кърмачета или възрастни хора. Също така хората работещи в кухни или заведения за обществено хранене задължително трябва да потърсят лекарска помощ“, каза д-р Александър Георгиев, общопрактикуващ лекар.

България няма как да спре вноса на пилешко месо от Полша, тъй като и двете страни са част от свободния Европейски пазар. Това, което може да се направи, е полските ветеринари да завишат контрола върху птицевъдите и обектите за преработка на пилешко. А българските ветеринари да затегнат максимално контрола на границата ни.

- реклама -