Заради завишено съдържание на пестициди БАБХ отхвърля по 22 т храни на ден на „Капитан Андреево“(Видео)

Агенцията по храните (БАБХ) представя резултатите от проверките на фитосанитарния, здравния и ветеринарния контрол на граничния пункт „Капитан Андреево“.

През миналата година средно на ден са отхвърляни 6 тона храни, в момента Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отхвърля заради завишено съдържание на пестициди 22 тона храни на ден, което е 246 процента повече,

съобщи на пресконференция в БТА заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, който представи актуална информация за резултатите от проверките на фитосанитарния, здравния и ветеринарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“.

Резултатите от проверката са предоставени на ГДБОП, предстои да бъдат дадени и на прокуратурата, съобщи зам.-министърът.

Той предостави информация за фитосанитарния контрол в периода 13 април – 19 май 2022 г. – 35 дни преди БАБХ да започне лабораторна дейност и за периода 20 май – 25 юни – 35 дни, след като започва дейност.

Партидите със завишено съдържание на пестициди преди БАБХ да започне лабораторна дейност са 0,36 процента, а след това са 0,63 процента.

Общият обем, който минава контрол за предходния период е 32 хиляди тона, от които са отхвърлени 223 тона.

В периода, в който БАБХ започва своята дейност на пункта, са преминали за контрол 21 хил. тона храни, като са отхвърлени 806 тона, съобщи Христанов.

Сравнихме и същия период на миналата година спрямо тази година, каза зам.-министърът. В онзи период на миналата година са отхвърлени заради пестициди 97 тона храни, за тази година БАБХ отхвърля 806 тона храни.

Това е увеличение със 727 процента на количеството отхвърлена заради пестициди храна.

От януари 2020 г. до ноември 2021 г. в 15 от общо 23 месеца частната лаборатория е регистрирала повече изследвания, отколкото технически е способна да извърши, съобщи зам.-министърът.

Друг интересен резултат от проверката, по думите на Христанов е, че за юли 2021 г. няма нито една отхвърлена партида, нито един отхвърлен килограм стока, не е върната от границата и не е предложена за унищожаване.

- реклама -